Son anket sonuçları açıklandı: AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi'nin oy oranı...

Son anket sonuçları açıklandı: AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi'nin oy oranı...
Kadir Has Üniversitesi tarafından her sene düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye Eğilimleri Araştırması’nda siyasi partilerle ilgili anket sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre birin parti yüzde 36 ile AKP çıkarken, iktidar partisini CHP ve İYİ Parti takip ediyor.

Sputnik'ten Burcu Okutan'ın haberine göre Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında yapılan araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen anketin ilk kısmında, “bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 36.8 AKP'ye, yüzde 23.1 CHP’ye, yüzde 10.2 İYİ Parti’ye, yüzde 9.7 MHP’ye oy vereceğini belirtti.

Yüzde 0.5 Deva Partisi’ne, yüzde 0.3 Saadet Partisi’ne, yüzde 0.2 ise Gelecek Partisi’ne oy vereceğini söyledi. Araştırmaya katılanları yüzde 8.2’si kararsız olduğunu belirtirken, yüzde 6.2 ise oy kullanmayacağını söyledi.  

Araştırmada “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi başarılı mı” sorusu da soruldu. Buna göre araştırmaya katılanların yüzde 38.7 bu sistemi başarılı bulurken, yüzde 32 başarısız olarak nitelendirdi. Yüzde 29.3 ise bu sistemi "ne başarılı ne başarısız" buluyor.  

KORONA VİRÜS VE HAYAT PAHALILIĞI

Bu araştırmaya göre Türk halkı 2020 senesin gündemlerindeki büyük sorunu koronavirüs olarak gösterdi. Bunun ardından ise yüzde 20.7 ile hayat pahalılığı geldi.

Araştırmaya katılanların yüzde 12.3 Türkiye’nin önemli sorunu ekonomide yaşananlar olarak niteledi, aynı şekilde hak ve özgürlüklerin sınırlanmasını da yüzde 12.3 en büyük sorun olarak gördü. Araştırmaya göre yüzde 8 terörle mücadele, yüzde 6 da Türkiye’nin en büyük sorununu mülteciler olarak gördü. 

ÇARPICI DİĞER SONUÇLAR ŞU ŞEKİLDE: 

Korona virüs sürecine yönelik değerlendirmeler kapsamında katılımcıların yüzde 59.2’si Kovid-19 nedeniyle açıklanan destek paketlerini başarılı bulduğunu bildirdi. ‘Belediyelerin aldıkları önlemleri başarılı buluyorum’ diyenlerin oranı yüzde 57.7 olurken, katılımcıların yüzde 57.7’si ‘hükümetin politikalarını genel olarak başarılı buluyorum’, yüzde 55’i ‘Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere güveniyorum’ şeklinde cevap verdi. Korona virüs sürecine yönelik başarı değerlendirmelerinde en son sırada ise yüzde 52.7 ile ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim planlamaları’ yer aldı.