Son anket sonuçları açıklandı! AKP, Tayyip Erdoğan, Suriyeliler...

Son anket sonuçları açıklandı! AKP, Tayyip Erdoğan, Suriyeliler...
"Türkiye eğilimleri" başlıklı yapılan anketin sonuçları açıklandı. AKP seçmeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan memnun mu? Vatandaş ekonomi ve Suriyeliler için ne düşünüyor? İşte detaylar...

Türkiye'nin gündemi ile geleceğe yönelik olası sorunlara kamuoyunun bakışını tespit eden "Türkiye Eğilimleri" araştırmasının 2019 yılı sonuçları açıklandı. Araştırma, 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapıldı.

Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda, 25 Kasım – 13 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılan çalışmayı, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Prof. Dr. Osman Z. Zaim ve Sabri Deniz Tığlı'dan oluşan araştırma ekibi yürüttü.

AKP TABANINDAKİ RAHATSIZLIK HIZLA YÜKSELDİ

Çıkan sonuçlara göre 2017'de AKP seçmeninin yüzde 0.2'si partisini başarısız bulurken, bu rakam 2020'de yüzde 4,8'e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı başarısız bulanlar da yüzde 15.5'ten, yüzde 7.4 artarak 22.9'a yükseldi.

AKP VE MHP SEÇMENİ YENİ PARTİ İSTİYOR

AKP'lilerin yüzde 14.2'si, MHP seçmeninin yüzde 17'si yeni parti kurulmasını istiyor.

'EN BÜYÜ PROBLEM EKONOMİ'

Prof. Dr. Mustafa Aydın, gündemdeki en önemli sorunun toplamda yüzde 41,6 oranıyla ekonomik konular olmasına da dikkati çekti. Aydın, "Ekonomiyle ilgili konuları bir araya getirdiğinizde ekonomi her zaman en önemli mesele. Terör, büyük terör olayları olduğu dönemde birinci sıraya yükseliyor. Bu sene, özellikle işsizlik konusunun daha sert bir şekilde öne çıktığı görülüyor" dedi. 

Araştırma sonuçlarına göre, "Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?" sorusuna toplumun yüzde 46,5'i ekonomik olarak daha kötüye gittiğini belirtirken, yüzde 19,4'ü hiç etkilenmediği şeklinde cevap verdi. 2018 yılında kendi ekonomik olarak daha kötü durumda görenlerin oranı yüzde 57,1'di.

VATANDAŞ SURİYELİLERİ İSTEMİYOR

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili. Buna göre 2018'de Suriyeli sığınmacılardan memnun olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13,7'de kalırken, 2019'da bu oran yüzde 12,9'a geriledi. Memnun olmayanların yüzde 51,6'sı memnun olmama sebebi olarak suça meyilli olmalarını gösterdi. Türk halkının yüzde 70,9'u Suriyeli Sığınmacıların ülkelerine geri gönderileceğine inanmadığını beyan ederken, katılımcıların yüzde 86,1'i "İş sahibi iseniz/olsanız, yanınızda Suriyeli sığınmacı çalıştırır mısınız?" sorusuna hayır yanıtını verdi.