Son anket sonuçları açıklandı! Kanal İstanbul Projesi...

Son anket sonuçları açıklandı! Kanal İstanbul Projesi...
İstanbul Ekonomi Araştırma Şirketi, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili yaptığı son anketin sonuçlarına açıkladı. Araştırma sonuçlarında halkın projeye karşı olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Ekonomi Araştırma Şirketi, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili anket düzenledi. Çalışma için 12 ilde, bin 537 kişi ile görüşme yapıldı.

Söz konusu anket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Hayalim', projeye karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise 'Cinayet' nitelemesine ithafen 'Hayal mi cinayet mi?' başlığıyla paylaşıldı.

"YÜZDE 48.5 KANAL İSTANBUL'LA İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ DEĞİL"

Yapılan ankette 48.5'lik bir kesim "Kanal İstanbul ile ilgili hiç bilgim yok" diyor.

Biraz bilgi sahibi olanların oranı yüzde 40.2 ve Kanal İstanbul ile ilgili fazlasıyla bilgi sahibi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 11.3 görünüyor.

1-20191227201643.jpg

'HARCAMA YAPILMAMALI'

Ankette dikkat çekici bir başka husus ise Kanal İstanbul'un ekonomik boyutu.

Buna göre "Projeye ihtiyaç var, ancak mevcut ekonomik durumunda böyle bir harcama yapılmamalı" ifadesine katılanların oranı yüzde 42.3'ü buluyor.

"Projenin Türkiye için yeni ekonomik gelir kaynakları yaratacağını düşünüyorum" diyenlerin oranı yüzde 35.7'de kalıyor.

Bu görüşe katılmayanlar ise neredeyse Türkiye'nin yarısını, yüzde 49.2'lik bir kesimi oluşturuyor.

Kanal İstanbul'un para getirip getirmeyeceği, yeni gelir kapısı açıp açmayacağı ile ilgili yüzde 15.1'lik bir kesimin ise fikri yok.

"PROJE ÇEVREYE ZARARLI"

Projenin çevre üzerindeki etkisi konusunda toplum neredeyse ikiye ayrılmış durumda. 

Katılımcıların yüzde 42.7'si "Projenin çevre için zararlı olduğunu düşünüyorum" ifadesini onaylarken yüzde 40.1'lik bir kesim yukarıdaki soruya "Katılmıyorum" cevabı veriyor.

2-20191227201700.jpg

MONTRÖ 'ANLAMSIZ' BULUNUYOR

"Montrö anlaşmasını süresi dolduğu için, projeye mutlaka ihtiyaç olduğunu düşünüyorum"  tespitine yüzde 27.8 "Katılıyorum", yüzde 53.5  ise "Katılmıyorum" yanıtını verdi. 

HANGİ PARTİ SEÇMENİ DESTEK VERİYOR?

Kanal İstanbul Projesi'nin gerekliliğini öne sürenler arasında dile getirilen 'Montrö esareti' argümanı yüzde 40.1 ile en fazla AK Parti seçmeninde karşılık buluyor. Bu oranı yüzde 31 ile MHP seçmeni takip ediyor.  

CHP seçmenlerinin yüzde 62.8'i Montrö argümanını anlamsız buluyor. Bu oran İYİ Parti seçmeninde yüzde 75.2.

İlgili Haberler