Son anket yayınlandı: Başkanlık sistemi ile ilgili çarpıcı sonuçlar

Son anket yayınlandı: Başkanlık sistemi ile ilgili çarpıcı sonuçlar
SAD Strateji Araştırma Şirketi tarafından, 27 ildeki vatandaşlara sorularak gerçekleştirilen ankete göre vatandaşların yüzde 80, 8'i Türkiye'deki soruların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile çözülemeyeceğine inanıyor.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre SAD Strateji Araştırma Şirketi tarafından 'Açılışının 100. Yılında TBMM’nin Vatandaş Algı Araştırması' yapıldı.  27 ilde, bin 518 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre; siyaset kurumu güven açısından kırmızı alarm veriyor. Meclis’in ve milletvekillerinin çalışmalarını değerlendiren vatandaşlar, sorunların çözümü konusunda umutsuz olduklarını aktardı. 

"YÜZDE 64 MECLİS DEDİ" 

Araştırmaya göre, vatandaş Türkiye’nin temel sorunlarının çözüm yeri olarak önce Meclis, sonra Cumhurbaşkanlığı’nı görüyor. “Size göre Türkiye’nin temel sorunlarının çözüm yeri öncelikli olarak neresidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 64,4 ü ‘Meclis, yüzde 19,2’i ‘Cumhurbaşkanlığı’ diyor. Sorunlara çözüm noktası olarak Cumhurbaşkanlığına işaret eden katılımcıların ağırlıklı olarak AKP'ye oy verenlerin olduğu belirtiliyor. Katılımcıların sadece yüzde 2,9’un çözüm yeri olarak siyasi partileri görmesi dikkat çekiyor. 

VATANDAŞ SİSTEMDEN MEMNUN DEĞİL 

“Sizce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin işlediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna vatandaşların verdiği cevaplar bu konuda kararsız olduklarını gösteriyor. Araştırmada “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin işlediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Katılımcıların yüzde 31,2’si ‘Evet’, yüzde 32,5’i ‘Kısmen’, yüzde 36,3’ü ‘Hayır’ cevabını veriyor.

Bu soruya, AKP’ye oy verenlerin yüzde 5,0’i ‘hayır’ cevabı verirken, buna karşılık ‘Evet’ ve ‘Kısmen’ diyen CHP’ye oy verenlerin oranın ise  yüzde 31 olduğu gözleniyor.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin uygulamasından genel olarak memnuniyet dereceniz nedir?” sorusuna ise katılımcıların ancak yüzde 32 civarında olumlu cevap verdiği gözleniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden memnun olmayan vatandaşların oranı ise yüzde 47,3, kararsız katılımcılarla birlikte bu oran  yüzde 52,2 ye yükseliyor. 

TBMM’NİN ETKİNLİĞİ DÜŞTÜ GÖRÜŞÜ HAKİM

Araştırmada “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra TBMM’nin etkinliğinin daha da arttığını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 12,4’ü ‘Evet daha da artı’, yüzde 15,3’ü ‘Kısmen arttı’, yüzde 18,7’si ‘Değişen bir şey yok’, yüzde 53,6’sı ‘Etkinliği daha da düştü’ yanıtını veriyor. Oranlarda, ‘Etkinliği daha da düştü’ görüşünde olanların oranının yüzde 50’nin üzerinde olması dikkat çekiyor.