ABD'de işsizlere yaptığı 9 bin 200 TL'lik yardımın süresini uzattı

ABD'de işsizlere yaptığı 9 bin 200 TL'lik yardımın süresini uzattı
ABD Başkanı Joe Biden'ın korona virüs salgınının etkilerine yönelik istediği 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi Senato'da 50-49 oyla kabul edildi. Paket ABD tarihinin en büyük teşvik paketi oldu.

ABD tarihinin en büyük en büyük teşvik paketi 11 saatlik oturumun ardından 50-49 oy ile Senato’da kabul edildi. "Uzlaşma" olarak adlandırılan yasal bir düzenlemenin daha önce devreye sokulmasıyla önü açılan tasarı, Cumhuriyetçilerin desteğine gerek kalmadan Senato''dan geçirildi.

Korona virüs salgınının ekonomik etkilerine karşı üstünde çalışılan en büyük paket olarak nitelendirilen tasarının oylamasında Senato''da yapılan oturum 11 saat 50 dakikalık süresiyle de rekor kırdı.

Tasarı, üzerinde yapılan düzenlemeler nedeniyle yeniden Temsilciler Meclisine gönderilirken kabul edilmesi halinde yasalaşması için Biden''ın imzasına sunulacak.

Söz konusu pakette kişi başına 1400 dolarlık nakit yardımının yanında eyaletler ile yerel yönetimler için 350 milyar dolarlık kaynak yer alıyor. Daha önce haftalık 400 dolar olarak belirlenen işsizlik yardımının ise yapılan müzakereler sonrası 300 dolar olarak sağlanması ve süresinin 6 Eylül''e kadar da uzatılması öngörülüyor.

Söz konusu paketteki ana başlıklar ise şu şekilde:

MALİ TEŞVİK ÖDEMELERİ

Yeni mali teşvik paketiyle kriterlere uyan ABD vatandaşlarına 1.400 dolar ödenecek. Yıllık geliri 75 bin dolar ve altında olan bekarlara tam ödeme yapılacakken, yıllık geliri 150 bin dolar ve aldında çiftler de kişi başı 1.400 dolar alabilecek. Hanehalkına mensup çocuklar ve yetişkinler de teşvik ödemelerinden yararlanabilecek.

AŞILAMA VE TEST PROGRAMI

Mali teşvik paketi, korona virüsün yayılmasını engellemek için aşılama ve test programına destek olmak amacıyla 160 milyar dolarlık bir ödeme öngörüyor. Bu ödeme ile ücretsiz aşı sağlayacak bir ulusal aşılama programının da yaratılması planlanıyor.

EYALETLERE VE YEREL HÜKÜMETLERE YÖNELİK DESTEKLER

Eyalet ve yerel hükümetlere yönelik destekler, paketin en önemli başlıklarından biri olarak öne çıktı. Senato’da yer alan Demokratlar, eyaletler ve yerel hükümetler için 350 milyar dolarlık devlet desteğini kapsam içine alıyordu. Aylarca Demokratlar korona virüs salgını süresince daha düşük vergi gelirleri ve yüksek maliyetler ile karşılaşan eyaletler ve yerel hükümetler için daha fazla kaynak sağlanması için baskı yapmıştı. Eyalet ve şehir yönetimleri, mali yapılarının bozulması nedeniyle sağlık, güvenlik ve eğitim programlarında kapsamlı kesintlere gidebileceklerini belirtmişti.

Cumhuriyetçiler tarafında, yerel hükümetlere daha fazla mali kaynak sağlanması önerisi tepkiyle karşılanıyordu. Cumhuriyetçiler söz konusu kaynakların kötü yönetilen bütçeler için bir kurtuluş olabileceğine dikkati çekiyordu. Senatoda değerlendirilen pakette önemli altyapılar için 10 milyar dolar, kırsal bölgede bulunan sağlık kuruluşları için ise 8,5 milyar dolarlık bir pay öngörüldü.

İŞSİZLİK DESTEKLERİ

Pakette, 2021 Mart  bitmesi beklenen ilave işsizlik desteklerinin uzatılması da öngörülmüştü. Tasarı, işsizlik yardımının haftalık 400 dolar olarak ödenmesini ve Ağustos sonuna kadar uzatılmasını içeriyordu. Pakette aynı zamanda, kendi işinde çalışan ve kısa süreli işlerde istihdam edilenlerin de kapsam altına alınması öngörülmüştü.

Görüşmeler sonunda Senato''dan geçen karara göre, işsizlik yardımı haftalık 300 dolar olarak belirlendi ve ödemeler Eylül ayına kadar uzatıldı.

SAĞLIK SİGORTASI HARCAMALARI

Pakete en son dahil edilen düzenlemelerden biri de, işine son verilen kişilerin devam eden sağlık sigortası harcamalarının tamamının karşılanmasıydı. Paketin Temsilciler Meclisi’nde değerlendirilen versiyonu kapsama giren kişilerin primlerinin yüzde 85’inin karşılanmasını öngörüyordu.

Pakette 500''den çalışanı olan işletmeler için hastalık zamanında oluşan zararları karşılamak amacıyla haftalık 1.400 dolarlık destek ve vergi indirimleri de bulunuyor.

ÇOCUK DESTEĞİ

Başkan Biden’ın destek paketinde, 2021 için düşük ve orta gelir grubundakiailelere ilişkin vergi indirimlerinin genişletilmesi de öngörülmüştü. Bununla beraber 17 yaş ve altı çocuklar için çocuk vergi indiriminin 2 bin dolardan 3 bin dolara çıkarılması düzenlendi. 6 yaşın altındaki çocuklar için indirimler ise, 3 bin 600 dolar olarak gerçekleşecek. Vergi indirimlerinin Temmuz’dan itibaren geçerli olması öngörülüyordu.

EĞİTİM DESTEĞİ 

Pakette okulların açık kalmasını sağlamak amacıyla 170 milyar dolarlık kaynak ayırmıştı. Bunun yanında ilk ve orta öğretim okulları için de 130 milyar dolarlık destek öngörülüyordu. Paket aynı zamanda, yüksek öğretim kurumlarına da doğrudan 40 milyar dolarlık yardım planını içeriyordu.

ÇOK TARTIŞILAN KONULARDAN BİRİ: KİRA DESTEĞİ

Pakette en çok tartışılan konuların başında kira desteği oldu. Buna göre paket, kirasını ödeyemeyenlere ilişkin icra ve çıkarma yasağının Eylül ayına kadar uzatılması öngörülüyor. Bununla beraber, düşük gelirli hane halkları için kiralarının ve konut kredilerinin ödenebilmesi amacıyla 45 milyar dolarlık bir bütçe öngördü. Evsizlik sorununa yönelik olarak eyaletlere 5 milyar dolarlık destek de ayrıldı.

HAVALİMANLARI VE HAVAYOLU ŞİRKETLERİ İÇİN DESTEK

Pakette belirlenen şartlara uyan havayolu şirketlerine 14 milyar dolar, havayolu tedarikçilerine 1 milyar dolar, havalimanları için ise 8 milyar dolar ayrıldı.

KISITLAMALARDAN ETKİLENEN KÜÇÜK İŞLETMELER

Pakette korona virüs kısıtlamalarından etkilenen restoranlar için 25 milyar dolarlık destek öngörülürken, mekan işletmecileri için ise 1,25 milyar dolarlık bütçe ayrıldı. Pakette ayrıca, hedefli Ekonomik Olağanüstü Durum kredileri için 15 milyar dolar, Maaş Koruma Programı için de 7,25 milyar dolarlık ödeme ayrıldı.