Son dakika: Meteoroloji'den 'turuncu' uyarı! Sağanak yağış ve kar bekleniyor

Son dakika: Meteoroloji'den 'turuncu' uyarı! Sağanak yağış ve kar bekleniyor
Meteoroloji'den gelen son dakika hava durumu raporuna göre, yurdun genelinde yağış bekleniyor. Sıcaklıkların 8 derece birden düşeceği, bazı bölgelerin kar yağışının etkisine gireceği tahmin ediliyor. İşte 1 Aralık Pazar hava durumu...

Hafta sonu itibarıyla sıcaklıkların 8 derece birden düşeceğini duyuran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için sarı ve turuncu alarm verdi. Yurdun genelinde sağanak yağış beklenirken bazı bölgelerde ise kar yağışının olması tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BU İLLER DİKKAT!

Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Akdeniz ve Antalya çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak, Batı Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların; Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın ve İskenderun Körfezi ile Kastamonu’nun kıyı ilçelerinde kuvvetli, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Erzincan, Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor.

SICAKLIKLAR 8 DERECE AZALIYOR

Sıcaklıkların kuzeybatı kesimlerde 4 ila 8 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve tüm yurtta mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

MARMARA'DA KUVVETLİ RÜZGAR

Rüzgarların genellikle kuzey ve kuzeybatı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, bu sabah saatlerinden itibaren Marmara'da kuzeyli yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Bu akşam saatlerine kadar Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde yağışların kuvvetli (51-100 kg/m2/ 24 saat) olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Öğle saatlerinden itibaren Orta ve Doğu Karadeniz’de ( Ordu, Giresun, Trabzon, Rize illeri ve Artvin’in kıyı kesimleri) başlaması beklenen yağışların, yarın (Pazartesi) öğle saatlerine kadar kuvvetli ( 51-100 kg/m2) olması beklendiğinden meydana gelmesi muhtemel olumsuzluklara (Sel, su baskını, heyelan riski, yüksek rakımlı yerlerde meydana gelecek yoğun kar yağışından kaynaklanan ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Yarın (Pazartesi) sabah saatlerine kadar Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın Kuzey, Elazığ'ın doğu, Batman'ın kuzey, Muş'un batı ilçelerinde yağışların kuvvetli (30-75 kg/m2/ 12 saat) olması beklendiğinden meydana gelebilecek sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KAR YAĞIŞI UYARISI

Yağışların; öğle saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli kar, 1000 m. üzeri rakımlı yerlerde yer yer yoğun kar (20 cm. ve üzeri) yağışı şeklinde olacağı tahmin edildiğinden meydana gelmesi muhtemel buzlanma, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

wef2.jpg

SARI VE TURUNCU UYARI VERİLEN İLLER

Meteoroloji'nin renkli hava durumu uyarısı sisteminde, Bingöl, Elazığ, Kastamonu, Ordu, Sakarya, Bartın, Düzce, Zonguldak, Muş, Diyarbakır ve Batman için sarı uyarı verilirken Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars, Ağrı, Erzincan ve Tunceli için turuncu uyarı verildi.

SARI VE TURUNCU UYARI NEDİR?

Meteoroloji'nin sitesinde turuncu uyarı, 'Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.' ifadeleri ile tanımlanırken, sarı uyarı için 'Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.' tanımı yapılıyor.

rtgfhj5.jpg

BÖLGELERİMİZDE HAVA DURUMU

MARMARA HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunun bu akşam saatlerine kadar yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Sakarya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; bu sabah saatlerinden itibaren kuzeyli yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

EGE HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ilk saatlerde İzmir, Aydın ve Muğla çevreleri ile öğle saatlerine kadar bölgenin iç kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, Göller yöresinin yağmur ve sağanak, diğer yerlerin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; bu akşam saatlerinde İskenderun Körfezinde kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak, Sivas'ın yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak, Bolu'nun yüksek kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; bu akşam saatlerine kadar Düzce, Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı kesiminde kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur, kuzey ve doğusunun karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Erzincan, Tunceli, Erzurum, Bingöl ve Muş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU HAVA DURUMU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.