Sosyal medya hesabınız anında kapatılıyor, sakın profil fotoğrafı yapmayın

Sosyal medya hesabınız anında kapatılıyor, sakın profil fotoğrafı yapmayın
Facebook ve Instagram’da profil fotoğrafını esrarengiz palyaço fotoğrafıyla değiştirenlerin profilleri 5 dakika içinde kapatılırken bu fotoğrafı kullanan kişilere siteler ciddi ödüller veriyor.

Bazı sosyal medya kullanıcıları Instagram hesaplarına yükledikleri esrarengiz palyaço fotoğrafından sonra hesaplarının 5 dakika içinde kapatıldığını iddia etti. Diğer taraftan bu fotoğraf Facebook tarafından da yasaklı fotoğraflar arasında yer alıyor.

BAZI SİTELER ÖDÜL VERİYOR

Bunun nedeni ise bu fotoğrafı profil fotoğrafı olarak ayarlayanların intihara meyilli olarak değerlendirilmeleri. Ancak bazı siteler bu fotoğrafı kullanan profillere ciddi ödüller veriyor.

internette-hizla-yayilan-esrarengiz-palyaco-13762053-1731-m.jpg

PEKİ FOTOĞRAFIN HİKAYESİ NE?

Bu fotoğraf aslında yeni değil; yıllar öncesine dayanan bir hikayesi var. Fotoğrafın orijinal ismi Jonathan Galindo olarak geçiyor. Mavi balina ve momo gibi çocukların hayatlarını tehlikeye atan bir akımın simgesi.Bu tehlikeli oyunda Jonathon Galindo isimli ve köpek gibi giyinmiş bir insan karakteri, gençlere ve çocuklara özel mesajlar göndererek ‘oyun oynamak isteyip istemediklerini' soruyor.

Çocuklar ve gençler oyun oynamayı kabul ettikten sonra sırasıyla kendilerine verilen görevleri yerine getirmeye başlıyor ve bir süre sonra bu görevleri yerine getirmek zorunda bırakılıyor. instagram-palyaco-fotografi-ati9.jpgAksi halde oyuncular, Jonathan Galindo'nun kişisel verilerini sızdırması ile tehdit ediliyor.

 

Çocukların oyuna ilgi göstermesi sağlandıktan sonra, oyuncuların kendilerini oyuna devam etmek zorunda hissediyor. Oyun sırasında kendini tehdit altında hisseden çocuklar, içinde bulunduğu bu durumu aile bireylerine açıklayamıyor oyundan çıkamıyor. Oyun sürdükçe görevler ciddileşiyor ve çocukların hayatı tehlikeye giriyor. Bu açıdan momo ve mavi balinadan pek de farkı yok. Peki bu fotoğrafın kaynağı nedir? Bu akımı kim başlattı?

5fc0be3fd3806c1d78fe7766.jpg

Bu gördüğünüz kişi Samuel Canini. Köpek yüzü görünümlü maskeyle poz veren ilk kişi kendisi. Zaten Canini, bir maske tasarımcısı. Ancak Canini'nin bu fotoğrafı farklı amaçla 'birileri' tarafından kullanılmaya başlayınca işler çığrından çıkmış. Yani fotoğraf aslında yeni değil; ancak zaman zaman internette gündem olmayı sürdürüyor. Diğer yandan işin Instagram ve Facebook tarafı da var. Çocukların hayatlarını tehlikeye sokması nedeniyle Instagram ve Facebook'ta tamamen yasaklı.

Kaynak: Hürriyet