Sosyal medyada gündem olan amcanın göz dolduran hikayesi

Sosyal medyada gündem olan amcanın göz dolduran hikayesi
Bir vatandaşın sağlık sorunları nedeniyle sokağa çıkmak zorunda kalan yaşlı bir amca ile dalga geçmesi sosyal medyada tepkilere neden olmuştu. Kötü muameleye maruz kalan amcanın 30 senedir 10 metrekarelik bir odada kilim dokuyarak 6 çocuk büyüttüğü ortaya çıktı.

Ankara'da bir gencin kendisini polis diye tanıtarak dalga geçmeye çalıştığı Ali İhsan Yavaşça'nın kızı Handan Çağlayan, babasının durumunu anlattı.

Gazete Rüzgârlı'nın haberine göre, Çağlayan, “Babam annemi kaybedince çöktü. Son olayda çok üzüldü, çok korktu. Üzülmesi bir yana orada ‘bir soruşturma, seni tutuklamıyoruz’ gibi konuşmalardan çok korkmuş” dedi.

Keçiören Kaymakamı’nın emriyle yetkililerin gelerek, babasını hastaneye götürdüklerini söyleyen Çağlayan, “Hastanede çok güzel ilgilendiler. Tahlilleri falan yapıldı. Bir sorun çıkmadı. Ama babam çok korkmuş olaydan. Hatta hastaneyken korkusundan ‘kızım ne olur beni eve götür’ bile dedi. Keşke olmasaydı, umarım babamın özelinde bu bir ders olur” diye konuştu.

Ankara’da yaşayan 80 yaşındaki İhsan Yavaşça sağlık sorunları nedeniyle sokağa çıkmak zorunda kalmış, sokakta yürüdüğü sırada yanına gelen Mustafa Tarık Er isimli şahıs, kendisini polis gibi tanıtarak, “Amcacım yaş kaç dışarıda geziyorsunuz. Normalde ceza kesmemiz gerekiyor bu sefer sizi affedelim” demişti. Yavaşça ise “Hastaneye geldim, otobüs almadı beni. Polise söyledim” yanıtını vermişti. Yavaşça ile dalga genç Er, bu anları kayıt altına alarak sosyal medyada paylaştı. Görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

ŞİKAYETÇİ OLMADI

Ankara'da sosyal medyaya yansıyan videosuyla gündeme gelen Ali İhsan Yavaşça (79) görüntüyü çeken ve konuttan çıkmama cezası verilen M.T.E. ile ilgili "Aksi bir şey demedi. Verilen cezayı da öyle öngörmüşler. Kanuna göre ceza vermişler. Ama şikayetçi değilim" dedi. Yavaşça, "Türkiye evde kalsın, herkes evde kalsın, evinden dışarıya çıkmasın" mesajı verdi.

 Ali İhsan Yavaşça "O gün hastanede beni muayene ettiler. Otobüse binip eve gelecektim; ama 65 yaş üstü kartım iptal olmuş, o yüzden geri indim. Ben de bir çorba içmek istedim; ama çorbacı da kapalıydı. Yaya olarak dolmuşa gitmek üzere yürüyordum. Bu sırada iki genç ellerinde cep telefonuyla 'Sen nereye gidiyorsun amca' dediler bana. Ben de durumumu anlattım. 'Çabuk buradan git seni götürür ceza yazarız' dedi. Ben de 'peki' dedim. Çocuklarda resmi kıyafet falan da yoktu. Korkmadım da. Sonra dolmuşa bindim eve geldim" dedi.

GÖZ DOLDURAN HİKAYE

80 yaşındaki İhsan Yavaşça, hayat hikayesini 4 yıl önce Ankara Ulus’taki dokumacı dükkanını ziyaret eden Milliyet gazetesi muhabirine anlattı. 8 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan söyleşide Yavaşça'nın hayatından kesitler şöyle anlatılıyor:

"1960 yılında askerliğini yapmak için geldiği Ankara’dan bir daha memleketi Gaziantep’e dönmeyen Yavaşça, başkentte evlendi. Yavaşça, “O tarihten beri artık yuvam Ankara oldu” dedi. Dokumacılık işinden önce bir süre lokantacılık ile geçimini sağlayan Yavaşça, ilk olarak 1987’de abisinin memleketten gönderdiği dokuma kilimleri satarak dokumacılık mesleğine giden adımı attı.

Hacı Bayram’da kilimler satan Ali İhsan Amca, geçimini bir süre bu şekilde devam ettirdi. Borca girerek kilimler aldığını söyleyen Yavaşça, başına gelen hırsızlık olayı sonrasında batmanın eşiğine geldiğini anlattı. Hırsızlık olayı sonrası borçlarını ödeyecek gücü olmadığı için satıcılıktan baba mesleği olan dokumacılığa geçen Yavaşça, al-sat yerine memleketinden getirdiği dokuma tezgâhı ile gece gündüz çalışarak borçlarını ödediğini söyledi.

Ali İhsan Amca, 10 metre kare iki göz odada bulunan bodrum katını hem atölye, hem bir ev haline dönüştürdü. Dükkânını ilk kiraladığında çöplerin atıldığı harabe bir yer olduğunu söyleyen Yacaşça, “Burayı dükkân olarak temizlettim, yerleştim” dedi.

Durumu olmadığı için çalıştığını kaydeden Yavaşça, “Durumum yok, eski zanaat unutulmaya yüz tuttu. Yardım bekliyorum” diye konuştu. Ucuz halı, kilim geldiği için de işlerinin bozulduğunu aktaran Ali İhsan Amca, 6 aydır iş yapamadığının altını çizerek insanların artık el emeği ürünleri tercih etmemesinin dokumacılığı öldürdüğünü anlattı. Yavaşça, yetkililerden mesleğine ve kendisine sahip çıkmalarını istedi.

"GÖZLERİM ESKİSİ GİBİ GÖRMÜYOR"

6 çocuk ve 11 torun sahibi olan 76 yaşındaki Yavaşça, Keçiören’de eşi Hatice Yavaşça ile yaşıyor. Eşinin sağlık sorunları olduğunu belirten Ali İhsan Yavaşça, halen çalıştığını dile getirerek “Gözüm eskisi gibi görmüyor. Eskiden işleme, süsleme ayrıntıları yapabiliyordum. Ancak şimdi gözüm o kadar iyi görmüyor” dedi. Bacaklarındaki ağrıları dolayısıyla zorluk çektiğini ve tedavi gördüğünü ifade eden Yavaşça, çocuklarının eşinin yanında olduğu zamanlarda eve gitmeyerek dükkânda yattığını söyledi.

 

İlgili Haberler