Soylu'nun korumasına dava açtı, Gaziantep'e sürüldü

Soylu'nun korumasına dava açtı, Gaziantep'e sürüldü
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve hâkimlere coğrafi teminat getirileceği belirtilen Yargı Reformu Belgesi'nden bir gün sonra HSK'dan tartışmalı bir kararname yayımlandı. Buna göre Soylu'nun korumasına dava açan savcı Gaziantep'e sürüldü.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli ve idari yargı yaz kararnamesini tamamlayarak 3 bin 722 hâkim ve cumhuriyet savcısının görev yerini değiştirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nde hâkim ve savcılara çoğrafi teminat güvencesi getirileceği, nakillerin liyakate göre yapılacağı açıklamasından bir gün sonra yayımlanan kararnamede, buna aykırı atamalar yapıldı. 

20 İLİN BAŞSAVCISI DEĞİŞTİ

HSK Birinci Dairesi, adli yargıda 3 bin 358, idari yargıda ise 364 hâkim ve savcıyı kapsayan kararname yayımladı. Kararname ile 20 ilin başsavcısı değişti. Eskişehir Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Yargıtay Savcılığı’na, Sivas Başsavcısı Murat İrcal ise Eskişehir Başsavcılığı’na getirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İzmir Başsavcılığı’na atanırken; yerine Samsun Başsavcısı Ahmut Yavuz atandı. Ahmet Yavuz, eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin hakkında TRT’de FETÖ üyelerinin sızmasına neden olduğu gerekçesiyle yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Sivas, Isparta, Muğla, Burdur, Batman, Muş, Van, Kırıkkale, Niğde, Kars, Hakkâri, Bayburt, Iğdır, Ağrı, Tunceli başsavcıları da değişti. 

ÇUBUK BAŞSAVCISI DEĞİŞTİ

Cumhuriyet'te yer alan habere göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Güler, Yargıtay Savcılığı’na atandı. HSK Tetkik Hâkimi Halil Demir, yeni Çubuk Başsavcısı oldu. Başsavcı Güler, Kılıçdaroğlu’na yumruklu saldırıyı düzenleyen Osman Sarıgün’ü tutuklamaya sevk etmeyip, serbest bırakarak tepki çekmişti. İstanbul Cumhuriyet Savcısıyken CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu şüpheli olarak ifadeye çağıran, daha sonra sehven olduğunu iddia eden ve sonrasında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne getirilen Mehmet Demir, Sakarya Savcılığı’na atandı. 

SEN MİSİN DAVA AÇAN!

Ankara Adliyesi’nde en dikkat çeken atama ise savcı Murat Korkmaz’ın Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliği’ne gönderilmesi oldu. Savcı Korkmaz, son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2015-2017 arasına koruma amirliğini yapan Bilal Uslu hakkında FETÖ üyeliğinden dava açmıştı. İddianamede, Uslu’nun komiser yardımcılığı sınavında soruları önceden alarak kopya çektiği vurgulanmıştı. Savcı Korkmaz, yine AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in dayısının oğlu Ömer Öztopal’ın arasında bulunduğu çok sayıda polis hakkında 2010’daki komiser yardımcılığı sınavında kopya soruşturması başlatmış, Öztopal’ın dosyasını görev yaptığı Adana’ya göndermişti. Adana Başsavcılığı’nın yaptığı operasyonda gözaltına alınan ancak yukarıdan devreye bir elin girmesi sonucu serbest bırakılan Öztopal, daha sonra Ankara’ya tayini çıkarılarak korumaya alınmıştı. 

O HAKİMİN YERİ YİNE DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanına hakaret suçundan verdiği beraat gerekçesi nedeniyle soruşturulan ve 2018’de Balıkesir’den Zonguldak Hâkimliği’ne, geçen yıl da Erzurum Hâkimliği’ne gönderilen Adalet.org sitesinin kurucusu Aydın Başar, buradan da sürüldü. HSK tarafından daha önce yer değiştirme cezası verilen Başar, Kars Hakimliği’ne getirildi. 

HASTALIK DİNLEMEDİLER

Demokrat Yargı Genel Sekreteri olan Yargıtay Tetkik Hâkimi Defne Bülbül de sürüldü. Atama yönünde talebi olmayan Bülbül, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliği’ne getirildi. Epilepsi hastası olan Bülbül’ün sağlık mazereti nedeniyle Ankara’da görev yapması gerektiği yönünde HSK’ye bildirimde bulunduğu, ancak yine de atamanın yapıldığı belirtildi. 

ÖĞRETMENLERİ ALDIRANA ÖDÜL

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde halı sahası tartışmasında 14 öğretmeni, polise talimat vererek gözaltına aldıran Çermik Savcısı Mehmet Kıran’a ödül gibi bir tayin geldi. Kıran, Diyarbakır Savcılığına getirildi. Hakkında inceleme başlatıldığı açıklayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Konunun yakinen takipçiyim” demişti. 

Van, Diyarbakır, Kayseri ve Trabzon’da istinaf olarak bilinen bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçirildi. Ali İrfan Yılmaz Diyarbakır Bölge Adliye Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Mustafa Yalçın Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’na, Mustafa Dede Van Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’na, İlyas Yavuz da Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’na atandı.