Soyu tükenen hayvanı geri döndürmek için milyonlarca dolarlık proje başlatıldı

Soyu tükenen hayvanı geri döndürmek için milyonlarca dolarlık proje başlatıldı
Bilim insanları, 1930'larda nesli tükenen Tazmanya Kaplanı’nı yeniden yaşama döndürmek için gen düzenleme teknolojisi ile kök hücrelerine dönüştürmeye çalışacakları bir proje ortaya koydu. Taşıyıcı olan başka bir hayvan aracılığıyla Tazmanya Kaplanı’nı geri getirmeyi deneyecekleri işaret edildi.

Köpeği andıran suratı ve sırtındaki çizgileriyle nadir bir görünüme sahip olan Tazmanya Kaplanı’nın önce aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmişti. Son hayvan da 1936 yılında Hobart''taki Beaumaris Hayvanat Bahçesi''nde ölmüştü.

DNA''YA SAHİP BİR TÜRDEN ÖNCE KÖK HÜCRELER ALACAKLAR

Şimdi ABD ve Avustralya''daki 50 bilim insanından oluşan bir ekip süreci tersine çevirmeyi umuyor. Bilim insanları benzer DNA''ya sahip bir türden önce kök hücreler alacaklar ve gen düzenleme teknolojisi ile Tazmanya Kaplanı’nın kök hücrelerine dönüştürmeye çalışacaklar.

TAZMANYA KAPLANI’NI GERİ GETİRMEYİ DENEYECEKLER

Bu hücrelerden bir embriyo üreten bilim insanları daha sonra taşıyıcı olan başka bir hayvan aracılığıyla Tazmanya Kaplanı’nı geri getirmeyi deneyecekler. Her adımın, büyük bir bilimsel atılım anlamına geleceği kaydediliyor.

Projeyi, Melbourne Üniversitesi ve nesli tükenen türleri yeniden hayata döndürme ile ilgili çalışmalar yürüten ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Colossal birlikte gerçekleştirecek. Melbourne Üniversitesi, 5 milyon dolarlık bağış sayesinde gen düzenleme laboratuvarı kuruyor.

Bilim insanları, Tazmanya Kaplanı’nın genomunu, türün iyi korunmuş genç bir üyesinin kalıntıları sayesinde halihazırda sıralamıştı. Ekibin başındaki Profesör Andrew Pask, bunun Tazmanya Kaplanı’nı türetmek için gereken “tam bir prototip” olduğunu söylemişti.

Etobur olan tür, bir zamanlar Avustralya''da yaygındı, ancak varlığı 18. yüzyılda Tazmanya ile sınırlandı.

(BBC TÜRKÇE)