Sözde Kürt devletinin ön hazırlıkları yapılıyor

Sözde Kürt devletinin ön hazırlıkları yapılıyor
Siyasiler ve dış politika uzmanları, Trump’ın YPG’ye silah onayınatepki gösterip, erdoğan’ın ABd ziyaretini iptal etmesini istediler.

Fatih ERBOZ - Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

ABD Başkanı Donald Trump, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye ağır silah verilmesi talimatını içeren kararı onayladı. Kararın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ABD'de temaslarda bulunduğu sırada ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretine günler kala açıklanması dikkat çekti. ABD'nin kararını değerlendiren diplomatlar ve askeri uzmanlar; bu durumu ABD'nin adım adım sözde Kürt devletini kurmakta kararlı olduğunun göstergesi olarak yorumladı. 

Emekli Büyükelçi Onur Öymen:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi Washington'un aldığı bu karar mesaj niteliği taşıyor.  Ziyaret öncesi ön alarak, 'Bizim politikamız budur haberiniz olsun' mesajını verdiler. Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın temaslarından bir sonuç alınamadı.

ABD'nin bir NATO ordusu yerine yerel terör gruplarını tercih etmesi başka bir tercihlerinin de olabileceğini gösteriyor. Anlaşılan o ki ABD'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğü gibi bir hedefi yok. Irak'ta olduğu gibi kademe kademe özerk yönetimler oluşturarak sözde Kürdistan kurulması amaçlanıyor. Türkiye'nin diplomatik girişimlerinin yetersiz kaldığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan eğer bu konuya çok önem veriyorsa ABD ziyaretini ertelemesi lazım."

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin:

"Kuzey Suriye'de terör örgütlerine verilen ağır silahların ilerleyen dönemde Türkiye'ye yönelebilir. Buna dikkat etmemiz gerekir. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı verilen ve çoğunluğu PKK/YPG'lilerden oluşan örgüt sürekli silahlandırılıyor. Türkiye sınırında 100 bin kişilik bir ordu meydana getiriliyor. Türkiye'nin de o bölgeye müdahale etmesi istenmiyor.

Eğer Suriye, İran ve Rusya kartını düzgün oynamazsak Türkiye ve Kürt savaşına hazır olalım. Çünkü yavaş yavaş ortam buna hazırlanıyor. Bu gelişmiş teknolojik silahların ilerleyen dönemde ne zaman kime döneceği belli olmaz. Bize de döner. İşte o zaman bu bir savaş demek ve Türkiye'nin buna hazır olması lazım. Rakka operasyonunda PKK/YPG'nin kullanılması Türkiye'ye yönelik büyük bir tehdit. Çünkü verilen o ağır silahları artık geri alamazlar. Adım adım Kürt devleti kurmak istiyorlar. "

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen:

"Uluslararası Kriz Gurubu'nun 2 ve 4 Mayıs tarihli raporlarından biri Türkiye'ye hitap ediyor. 'PKK ile diyalogu başlat.' İkincisi, 'merkezi olan yönetim yerine, özerkliği sağlayacak, anayasa hazırla' diyorlar. Diğer rapor PKK-PYD'ye hitap ediyor. Ya Türkiye'ye saldırılarına devam et, ya da Türkiye'ye saldırmaktan vazgeç, Fırat ve Dicle arasındaki özyönetimini geliştir. Bu plan uygulanmaya başladı. Bir de Rakka operasyonu var. Bu iki rapor hem Türkiye ile hem PKK-PYD ile hem Suriye'nin kuzeyi ile ilgili hem de Rakka ile ilgili.

PKK-PYD'ye ağır silahlar veriyor. Türkiye'de de buna paralel açılım tartışmaları başladı. Yani ABD'nin Türkiye'deki etki ajanları faaliyete başladı. Türkiye yine zor bir sürece giriyor. Türkiye'den açılımı yeniden başlatması ve özerkliğe giden yolda hareket etmesi ile birlikte Suriye'de PKK-PYD oluşumunu kabullenmesi isteniyor. Tayyip Erdoğan'ın önüne ABD'de konacak."

İlgili Haberler