S&P: "Sorunlu krediler ikiye katlanacak"

S&P: "Sorunlu krediler ikiye katlanacak"
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye ekonomisi için çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. S&P, Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının gelecek 1-1.5 yıl içinde ikiye katlanacağını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının önümüzdeki 12-18 aylık dönemde ikiye katlanmasını ve kredilerdeki zararın ortalama yüzde 1.4'ten yüzde 2.5 seviyesine kadar yükselmesini beklediğini açıkladı.

S&P raporunda “Bankacılık sektöründe takipteki kredi oranının (NPL) Eylül 2018'deki yüzde 3.5'ten yaklaşık yüzde 6'ya yükselerek, gelecek 12-18 ayda ikiye katlanmasını bekliyoruz” denildi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, dün yaptığı açıklamada, Türk bankalarının çoğunun negatif görünümünü koruduğunu belirtti.

EKONOMİ DARALACAK

S&P, dün yayınladığı Türkiye raporunda ülke ekonomisinin 2019'da yüzde 0.5 daralacağını, 2020 yılında ise yüzde 3-4 seviyelerinde ılımlı bir büyüme hızı yakalanabileceğini öngördü. Raporda, sorunlu kredi tanımına “yeniden yapılandırılan” kredilerin de eklenmesi durumunda, bu oranın S&P'nin baz senaryosu kapsamında çoktan yüzde 10'u geçmiş bulunduğu ve bunun gelecek yıl yüzde 20'ye kadar yükselebileceği de belirtildi. Raporda, “Çünkü ekonomideki yavaşlama, kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, TL'de devam eden değer kaybı ve yükselen faizlerin, gelecek 12-18 ayda varlık kalitesinde yük olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz” denildi.

KREDİ ZARARI ARTACAK

Türkiye'deki düzenlemelere göre yeniden yapılandırılan kredilerin NPL olarak sınıflandırılmadığına dikkat çeken S&P, bu nedenle NPL rasyosunun düşük seyrettiğini ve diğer ülkelerle karşılaştırmanın doğru olmayacağını belirtti.

S&P, 2012-2015 yılları arasında yüzde 1.4-1.5 aralığındaki kredi zararlarının toplam kredilere olan oranının 2018'de yüzde 2.4'e çıkacağını, 2019 ve 2020'de yüzde 2.5 olacağını tahmin ediyor.

FAİZ İNDİRİMİ ENDİŞESİ İLE DOLAR 5.45 LİRAYI AŞTI

PETROL fiyatlarındaki yükseliş ve Merkez Bankası'nın (MB) 13 Aralık'ta faiz artışına gidebileceği yönündeki kaygılar doların yeniden yükselişe geçmesine neden oldu. Dolar dün 5.4527 lirayı test ederek son iki haftanın zirvesini gördü. Euro ise 6.2106 lirayı gördü. Serbest piyasada dolar 5.2460 liradan, Euro ise 5.9720 liradan güne başladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) öncülüğünde beklenen arz kısıtlaması ve Kanada'nın üretim kesintisine izin vermesi petrol fiyatlarının yükselişinde etkili oldu. Katar'ın OPEC'ten ayrılma kararı alması ile Brent petrolünün varil fiyatı dün 63.55 dolara kadar yükseldi. Dolar günü 5.4000 liradan, Euro ise 6.1550 liradan tamamladı.

İlgili Haberler