Spor yaparken maske takmalı mıyız? Spor yaparken maske takmak ciğerleri patlatır mı? Maskeyi ne zaman çıkarmalıyız?

Spor yaparken maske takmalı mıyız? Spor yaparken maske takmak ciğerleri patlatır mı? Maskeyi ne zaman çıkarmalıyız?
Korona virüs salgınında hasta sayılarının azalması ile birlikte normalleşme adımları da atılmaya başlamıştı. Türkiye de normalleşme adımlarını atan ülkeler arasında yer alırken, ülkemizde başta büyükşehirler olmak üzere birçok ilde zorunlu maske takma uygulamasına gidildi. Ancak vatandaşların birçoğu, sıcak yaz aylarında maske takmanın zorluğunu dile getiriyor.

Korona virüs salgını nedeniyle ülkemizdeki birçok ilde, zorunlu olarak maske takılmaya başlandı. Maske günlük hayatın değişilmez bir unsuru hale gelmeye başlarken, sosyal mesafenin mümkün olduğu yerlerde spor yapmak isteyen vatandaşlar da maske konusunda tereddütler yaşıyor. Bilindiği üzere Çin’de geçtiğimiz aylarda meydana gelen bir olayda, spor yaparken maske takan bir kişinin, ciğerlerindeki patlamadan dolayı hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

Peki, Türkiye’deki uzmanlar konu hakkında ne diyor? Spor yaparken maske takmak, ciğerlerde herhangi bir hasara yol açar mı? İşte cevabı…

Konu hakkında önceden bilgilendirmede bulunan Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, spor yaparken maske taktığımız zaman, ciğerlerde oluşacak sıkıntının, hava hapsinden kaynaklandığını belirterek, “O kişimin akciğerlerinde 'hava hapsi' dediğimiz bizim yani normalde havayı alıyoruz, sonra akciğerler bir lastik gibi içeri kapanarak havayı dışarı veriyorlar. Bazı kişilerde bu dışarıya verişte akciğerin bazı bölgelerinde hava hapsolabiliyor. Yani içeri hava giriyor ama dışarı çıkamıyor. Bir sonraki seferde daha fazla hava içeri giriyor. Bu kişiler akciğer anfizemi dediğimiz, akciğerde hava hapsi olan, spontan pnömotoraks dediğimiz tıp dilinde, yani akciğerin kendi kendine yırtılabildiği kişiler var. Bu kişiler bir de maske takıp da havanın önünde çıkışına biraz direnç uyguladığmız, zorladığımız zaman akciğerin kendi kendine yırtılması kolaylaşabiliyor. Özellikle bu kişilerin spor yaparken maske takmalarının riskli olacağını bilelim” dedi.

“ZORLADIĞI ZAMAN TAKMAYIN”

Prof. Dr. Ateş Kara, kişinin zorlandığı anda, eğer durum da müsaitse maskesini çıkarması gerektiğini aktararak, konu hakkında şunları söyledi:

"Bunun dışında aşırı efor, kardiyo gibi sporlarda maske sizin için zorlayıcı olabileceğini hissettiğiniz anda takmamanız gerekir. Ama o zaman spor salonlarındaki mesafe çok daha fazla olmalı. Neden? Çünkü siz daha derin ve hızlı nefes alıp vereceksiniz. Siz nefes alıp verirken, benim konuşurken çıkardığımdan belki çok daha fazla damlacık çıkartacaksınız. O zaman bir şunu söyleyelim mi? Bir mesafeyi 2 metreye çıkartalım, iki siz oradan ayrıldıktan sonra mutlara oranın temizliğine dikkat edelim. Çünkü siz o sırada daha fazla çıkartabilirsiniz. Şunu biliyoruz biz açıkcası, virüsün nadir de olsa gözyaşında bulunabildiğini biliyoruz. Ama bugünkü bilgilerimiz terde olduğunu göstermedi. Ama yine de etrafta olabileceğini düşünerek temizlik kurallarına biraz daha sıkı uyulması gerekecek mi? Evet. Bunlara uymamız şartıyla spor salonlarını kullanabilir miyiz? Evet. Ama tekrar söyliyeyim mesafe daha geniş olmalı. 1 metre gibi değil 2 metre olması lazım, temizliğin daha sıkı yapılmazı lazım."

"Virüs sıcaklık 60 derecenin üzerine çıkıldığında canlılığını yitiriyor. Bunu biliyoruz. Ama bu insan vücudu 60 derece sıcaklığa zaten dayanamaz. Saunanın ortam sıcaklığı olabilir ama sizin vücudunuz kendi sıcaklığını 37 ya da 38 derecede tutabilmek için terleyerek ısı kaybeder. Yani vücudunuzda bulunan virüs saunaya da girseniz çok sıcağa da girseniz var olmaya devam eder. Peki bu arada siz saunada konuşursanız, hapşırırsanız, öksürürseniz yakınınızdaki kişiye virüsü bulaştırır mısınız? Evet bulaştırırsınız. Hele bir de nem olduğu için bulaştırma kolaylaşabilir. Peki bunun önlemi ne olacak? Sauna ya tek kişi olacak ya da kendi ailenizden kişilerle kullanacaksınız. Sizden sonra en az yarım saat tekrar kullanımın olmamasının sağlanması gerekecek. Gün sonu temizliğinin de düzenli yapılması gerekir."