Stokçulara ilk ceza kesildi

Stokçulara ilk ceza kesildi
Ankara ve Çorum başta olmak üzere birçok bölgede soğan depolarına yapılan baskınlarda stokçulara işlem cezai işlem uygulanıyor. İlk para cezası haberi ise Bursa'da patates stoku denetimlerinden geldi. Bir stokçuya 14 bin lira ceza kesildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, stokçuluk nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçmek için ekiplerin denetim yaptığı belirtildi.

Bu kapsamdaki çalışmalarda, Hal Zabıta ve Tarım AŞ denetim ekipleri, merkez Yıldırım İlçesinin Karapınar Mahallesi'nde, camları yeşil örtüyle kapatılan ve patates stoku yapıldığı öğrenilen dükkanda denetim gerçekleştirdi.

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin de destek verdiği denetimde, kapısı açılan dükkanda çuvallarla istiflenmiş yaklaşık 35 ton patatesbulundu. Konya'dan getirdiği patatesleri Bursa'da depoladığı iddia edilen şüpheliye, "Hal dışı toptan satış yapmak" suçundan 14 bin lira ceza kesildi.

Açıklamada, patateslerin Hal Derneği Komisyonu tarafından belirlenecek rakam üzerinden satın alınıp hal fiyatları doğrultusunda satışının yapılacağı bildirildi.  Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir BelediyeBaşkanı Alinur Aktaş, özellikle son günlerde beklenmedik fiyat artışlarının bir nedeninin de stokçuluk olduğunu belirtti.

Bu konuda denetimleri artırdıklarını ifade eden Aktaş, "Sorumluluk sınırlarımız içinde fırsatçılığa meydan vermemek için ekiplerimizle denetimleri aralıksız sürdürüyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan da duyarlılık bekliyoruz. Stokçuluk yapıldığına dair en ufak bir şüphede bile zabıta ekiplerimize ihbarda bulunabilirler." ifadelerini kullandı. 

SOĞAN DEPOLARINA DENETİM SÜRÜYOR

Hafta başından bu yana soğan depolarına yapılan baskınlar konusunda bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bülent Korkmaz şu ifadeleri kullanmıştı:

"Soğanın olması gereken fiyatın üzerinde olduğunu biliyoruz. Bunu yapan belli tüccarlar, özellikle soğanı depolayıp fiyatı yükseltme çabası içerisindeler, tüm kamu kurum ve kuruluşları iş birliği içerisinde bununla gerekli mücadeleyi veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Dün ve önceki gün denetimler yapıldı. Soğan üretimi yapılan tüm köylerde denetim yapılıyor, önümüzdeki dönemde de bu denetimler devam edecek."

Depo denetimlerinde, hasat döneminden itibaren soğanın alış ve satış fiyatları ile spekülatif fiyat gelişmelerinin yaşandığı son dönemdeki alış ve satış fiyatları inceleniyor. Evrak denetimleri de yapılarak, tutanak tutuluyor.

İlgili Haberler