Soylu ile Bozdağ arasında savaş çıktı. Derin konuların yazarı Tolga Şardan açıkladı

Soylu ile Bozdağ arasında savaş çıktı. Derin konuların yazarı Tolga Şardan açıkladı
T24 yazarı Tolga Şardan, Ankara Adliyesi ile Ankara Emniyeti arasında yaşanan krizin perde arkasını kaleme aldı.

T24 yazarı Tolga Şardan, Emniyet''teki bir grubun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''yu arkasına alarak HSK kararnamesi öncesi kulis yaptığını dile getirdi. Şardan, Hâkimler ve Savcılar Kurulu''nun (HSK) yaz kararnamesinin geçtiğimiz günlerde yayımlandığını, 33 kentin başsavcıları başta olmak üzere beş binden fazla yargı mensubunun atamasının yapıldığını da hatırlattı.

Ayrıca Şardan, atamalar kapsamında yer alan bazı yargı mensuplarının tayinlerinin, terfilerinin ya da mevcut konumlarından daha düşük görevlere verilmesinin HSK nezdinde anlamları olduğunu dile getirdi.

ADLİYE İLE EMNİYET ARASINDA KRİZ

HSK kararnamesinin yayınlanmasından birkaç hafta öncesine değinen Şardan, ”Başkentin yargı ve güvenlik bürokrasisini gazeteciler başta yakından takip edenler, bir süredir Ankara Adliyesi ile Ankara Emniyeti arasındaki ''soğuk ilişkinin'' farkındalar. Özellikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''ndaki değişim sonrasında yönetim kadrosundaki değişimlerin ardından savcılar ile adli kolluk görevindeki polis birimleri arasında tatsız olaylar yaşanmaya başlandı. “ diye yazdı.

Savcılık kanadının, adli soruşturmalarda polisin mevcut uygulamalar çerçevesinde daha etkin konum almaya ve savcıları yönlendirmeye çalışmasından rahatsızlık duyduğunu; emniyet tarafının ise, savcıları isimleri üzerinden alttan alta ve açık biçimde eleştirmeye başladığını yazdı. Ayrıca, savcılık cenahının kimi soruşturmalarda emniyetin eksik veri toplayıp işlem yaptığını soruşturma süreçlerini kendi belirledikleri istikamette yönetmeye çalıştığını adliyede ses getirdiğini belirtti.

“SOYLU’YU ARKASINA ALAN EMNİYET…”

Devamında Şardan, “Ankara Emniyeti üst yönetiminin özellikle Emniyet Müdürü Servet Yılmaz''ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''ya en yakın isimlerden olduğunu, önceki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül''ün görevden alınmasındaki etkenler arasında Soylu''nun yer aldığını, aynı zamanda Ankara Adliyesi''ndeki bazı üst yöneticilerin Soylu''nun siyasi temasının bulunduğu MHP ve ülkücü camia kontenjanından görev yapmaları sonucunda Soylu''ya yakın olma gayretleri içinde bulunduklarını hatırlatayım.” diye yazdı.

Şardan, Soylu''yu arkasına alan emniyetin eleştiri oklarını yönelttiği adliye birimlerinin başında Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Bürosu olduğunu açıkladı.

Öte yandan Şardan, İçişleri Bakanı Soylu''nun kendi bakanlığıyla bağlantılı olan kimi süreçlerde Adalet Bakanlığı''nı devre dışı bırakarak doğrudan yargı mensuplarıyla muhatap olduğu Ankara''nın bürokrasi çevrelerinde bilinen gerçekler olduğunu belirtti.

EMNİYET''İN KULİSİ

Devamında Şardan, “İşte bu tabloda Ankara Adliyesi''ndeki Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Bürosu''nu yöneten Başsavcı Vekili Alpaslan Tufan''dan rahatsızlık duyan Soylu''ya yakın emniyet tarafı, hazırlık halindeki HSK kararnamesi öncesinde kulisler yapmaya başladı. Amaç, Tufan''ın görevden alınmasıyla birlikte kendilerinin de rahat çalışabileceği bir başsavcı vekilini İzmir''den Ankara''ya atatıp söz konusu göreve getirmekti. “ diye yazdı.

Emniyet tarafının İzmir''de görev yapan bir başsavcı vekili için kulis yaptığını belirten Şardan, “Söz konusu başsavcı vekilinin kim olduğu net biçimde belli. Ancak şimdilik açıklamamayı uygun buluyorum.Hatta öyle ki adı geçen başsavcı vekili kararnamenin çıkmasından kısa süre önce Ankara''ya geldi. Yargı kulislerinde gelecek olan başsavcı vekilinin Ankara''ya atanacağı ve Ankara Adliyesi''nde Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Bürosu''dan sorumlu olarak görev yapacağı bilgisi yayıldı. “ dedi.

SOYLU- BEKİR BOZDAĞ KRİZİ

Devamında Şardan şöyle dedi:

Kararnamenin HSK''ca açıklanması sonrasında, emniyette bir grubun kulisleri sonrasında Tufan''dan görevden alındı, Sincan Adliyesi''nde Başsavcı vekili olarak görevlendirildi. Tufan görevden alınmasına alındı ama emniyetteki grubun ısrarla istediği İzmir''deki başsavcı vekilinin de Ankara''ya tayini yapılmadı!

Bu atamada, daha doğrusu atanamamada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ''ın bizzat devreye girdiği ve İzmir''den yapılacak görevlendirmeyi listeden çıkardığı ifade ediliyor. Bu atamanın gerçekleşmemesi nedeniyle Soylu''nun Bozdağ''ın bu yaklaşımını not edip etmediğini önümüzdeki günlerde göreceğiz hep birlikte.

İlgili Haberler