Süleyman Soylu'dan Ceren Özdemir açıklaması

Süleyman Soylu'dan Ceren Özdemir açıklaması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'in cezaevi firarisi Özgür Arduç tarafından öldürülmesine ilişkin, "Bütün bu eleştiriler bu kızımızın geri dönmesini sağlamayacaktır" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Ceren Özdemir'in cezaevi firarisi Özgür Arduç tarafından öldürülmesine ilşkin açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cezaevinden firar eden katil zanlısının Ceren Özdemir'i öldürmesiyle ilgili yapılan güvenlik eleştirilerine karşılık verdi. Soylu, iki kez cezaevinden firar eden bir zanlıya neden bir kez daha dışarı çıkma izninin verildiği yönündeki soruya, "Her uygulamayı eleştirebilme durumunda değiliz. Her kurumun kendine ait uygulamaları söz konusudur" diye yanıt verdi.

"BU ELEŞTİRİLER, KIZIMIZIN GERİ DÖNMESİNİ SAĞLAMAYACAK "

Bir basın mensubunun, "Cinayetin engellenmesi noktasında bazı eleştiriler var. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Soylu, "Yılbaşından bugüne kadar onlarca huzur operasyonu yaptık. Binlerce firariyi yakaladık ve yakalamaya devam ediyoruz. Bunların bir kısmı, bunun gibi cezaevi firarisi, bir kısmı hakkında hüküm verilip, şu anda kanun kaçağı durumunda olanlar." diye konuştu.

Süleyman Soylu, her firarinin bir cinayet işleyebileceğine yönelik bir bilginin söz konusu olmadığına işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim görevlerimiz bütün firarileri yakalamak ve adalete teslim etmektir. Elbette ki bu tip eleştiriler muhakkak olacaktır. Bazı çevreler, attığımız adıma eleştiri getirmektedir. Bütün bu eleştiriler, bilmenizi istiyorum ki bu kızımızın geri dönmesini sağlamayacaktır. Hakikaten elinde bıçak olup, hiç tanımadığı bir insanın katledebilecek bir caniyle karşı karşıyayız. Açık cezaevinden firar etmiş ve bunu bir cinayete döndürmüş bir cani ile karşı karşıyayız."

İçişleri Bakanı Soylu devamında ise söz konusu zanlı için, "Bir katilden bahsediyoruz. Bir dakika sonra nasıl bir muameleyle kaşı karşıya kalacağınızı bilemeyeceğiniz bir sapkından bahsediyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Bu tip firari olaylar söz konusu olabileceğini, Bakanlık olarak işlerinin bu zanlıları bir an evvel yakalamak olduğunu söyleyen Soylu, Bursa'da kayıp dağcıların 3 gündür bulunamadığını hatırlattı ve şöyle konuştu:

"Bulduğumuz oluyor. Bulamadığımız oluyor. Nasıl bulacaksınız bunu? Teknik takip yapmak zorundayız. Teknik takibe imkân sağlayan bir araç söz konusu değildiyse de bunu bulamıyorsunuz. 3-4 gündür Bursa'da kayıp dağcıları arıyoruz. Bir bölgede biz onları bulamıyoruz. Bütün ekiplerimiz bu işin içerisinde. Onlar kaçmak da istemiyorlar. Neticede kaçmak isteyen, firari olduğunu bilip yakalanmak istemeyenlerle ilgili de çaba sarf ediyoruz. Yakaladıklarımız oluyor, yakalayamadıklarımız oluyor. Bu bütün Türkiye'nin bir güvenlik endişesiyle karşı karşıya kaldığını göstermez."

(Katil zanlısının dışarı çıkmasına izin verilmesi hakkındaki soru üzerine) Her uygulamayı eleştirebilmemiz söz konusu değil. Uygulama yapılıyor. Açık ve kapalı cezaevlerinde bir takım uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalarla ilgili sürekli olarak bir olay söz konusu geldiğinde tüm sistemi değiştirecek bir adım atarsak orada da başka sorunlar çıkıyor. Bizim bir sistemimiz var. Bu tür firari olaylar söz konusu olabilir. Bizim görevimiz yakalamaktır. Bulduğumuz oluyor. Bulamadığımız oluyor. Teknik takip yapmak zorundayız. Bu bütün Türkiye’nin güvenlik endişesiyle karşı karşıya kaldığınız göstermez.