Süleyman Soylu'dan Yunanistan'a sığınmacı tepkisi

Süleyman Soylu'dan Yunanistan'a sığınmacı tepkisi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı canlı yayında çarpıcı açıklamalar yaptı. 137 bin sığınmacının sınırdan geçtiğini açıklayan Bakan Soylu, Yunanistan'ın tutumuna tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında sınırdan Yunanistan’a geçişlere yönelik son rakamları açıkladı. Soylu, sınırdan geçenlerin yüzde 25’inin Suriyeli olduğunu ifade eti.

Soylu’nun açıklamaları şu şekilde:

"Şimdi en son açıkladığım rakam 135 bin 844. Bu sadece Edirne’den Yunanistan’a geçen göçmen. Buradan sadece 4 binini geri ittiler. Geri itme içerisinde tekrar girdiler. 135 bin 844 göçmen karadan Yunanistan’a girdiler. Bakanlığımız aynı zamanda göçten de sorumlu. Çok başarılı olan bir bakanlığımız var. Hakikaten hepsi genç insanlar. Burada biz rakamları şöyle tutarız. Bunlar Türkiye’ye gelen kaçak göçmen sayıları. Son iki yıldaki yükselişe bakın. Dünyada büyük bir göç akımı var."

YUNANİSTAN’A TEPKİ

"Bu göç hareketleri dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi bundan kaçmak mümkün değil. Geçen yıldan bu yıla ne kadar artış olduğunu gördünüz. Yüzde 32’lik bir artış oldu. Bize ya aşağıdan ya da İran sınırından geliyor. Bizim bunları sınıra girdimi almama şansımız yok. Uluslararası mevzuat gereği. Bir Cenevre sözleşmesi 3. 9. 33. madde. Yunanistan 10 tane yanlış hareket yapıyor hukuki olarak. 10 temel uluslararası hukuka uymuyor. Yunanistan ile geri kabul anlaşmamız askıda. Avrupa ile de hiç olmadı. 18 Mart mutabakatındaki hüküm şudur; Denizden geçenleri Türkiye’ye almayı taahhüt eder.

Yunanistan ile geri kabul anlaşmamız askıda. Avrupa ile de hiç olmadı. 18 Mart mutabakatındaki hüküm şudur; Denizden geçenleri Türkiye’ye almayı taahhüt eder."

GEÇENLERİN KAÇI SURİYELİ?

"204 km uzunluğundaki Türkiye-Yunanistan sınırında 31 gözlem noktası bulunuyor. Sınırda hudut karakollarımız var. Onlar bize sayıyı veriyorlar. Biz hangi ilden kaç kişi çıktı hangi ile kaç kişinin geçtiğini biliriz. Bu bizim işimiz. Deniz hariç 137 bin kişi şu an Yunan topraklarında. Geçiş yapanların %25'i Suriyeli."