Süleymaniye'yi de Katarlılara verdik!

Süleymaniye'yi de Katarlılara verdik!
Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda şirket ve gayrimenkul satın alan Katar devleti, Süleymaniye'deki yenileme çalışmalarına da ortak oldu.

2006'da kentsel yenileme alanı ilan edilen, 2010'dan beri yıkımların devam ettiği İstanbul'un tarihi semti Süleymaniye'de yenileme çalışmaları dün atılan temel atma töreniyle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi’nin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün yapımını Katar devleti ile Kuzu İnşaat’ın Türkiye'de kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş gerçekleştirecek. 2014 yılında kurulan ve 532.5 milyon TL'lik sermayesi olan Diar Süleymaniye’nin yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici bulunuyor. Proje için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması bu şirket tarafından yapılacak.

BAKAN: KENDİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Maliyeti 2.9 milyar liraya olan ve üç yılda tamamlanacak olan Süleymaniye Yenileme Projesi ilk etabının temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Qatari Diar firması bu projenin proje ortağı. O anlamda ben kendilerine teşekkür ediyorum projeye dahil oldukları için. Eminim ki bu projeye girmekle birlikte yurt dışında yaptıkları, finanse ettikleri birçok projeden daha çok memnun olacaklar. Kardeş bir ülkede böyle bir yatırım yaptıkları için ayrı bir mutluluk içerisinde olacakları şüphesiz” dedi.

UYSAL: KATARLILAR OMUZ VERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, semtin yeniden inşasının Kartarlı şirketin desteğiyle yapılacağını vurgulayarak “Sadece bir ticaret olarak değil aynı zamanda bir şehircilik algısı, bir medeniyet inşası. Bu manada bakıldığı için geliyor omuz veriyor. Yenileme alanı olarak toplam 930 dönüm. Cami ve üniversite alanlarını çıkardığımızda 700 dönüm yenileme alanı var. Şu anda 102 dönümü başlıyor“ diye konuştu.

Süleymaniye Camisi’nin çevresindeki eski medreseler, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı TÜRGEV'in kurduğu İbn Haldun Üniversitesi'ne tahsis edilmişti.

SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ 

KİPTAŞ’ın yıllardır bina topladığı Süleymaniye yıllardır atıl halde bekletildiği için şu anda savaştan çıkmış bir semt görünümünde.

Mahalle aralarında kapı ve pencereleri sökülmüş boş betonarme binalar, yarısı çökmüş ahşap evler, terk edilmiş sokaklarında hurda otomobillerin bırakıldığı alan adeta korku filmlerinin çekildiği film platolarını andırıyor.

Sokak aralarında yıkılmış birçok binanın boş arazisine ise çevre esnafı araçlarını park ediyor.

Osmanlı döneminde İstanbul’un en değerli yerlerinden biri olan Süleymaniye’de bir zamanlar yaşayan ulemalar ve medrese öğrencilerinin yerini şimdi kağıt toplayıcıları almış durumda.

İlgili Haberler