Doğu Akdeniz’de yazın görülmeye başlanan Afrika’nın göçmen türü sultan kelebeği, Mersin’de kendini göstermeye başladı.
Sultan Kelebeği kendisini gösterdi! Meksika'dan Kanada'ya göç edebiliyor
Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşam alanı bulan sultan kelebeği, kendisini göstermeye başlarken, Türkiye’nin farklı kentlerinden fotoğrafçılar da bu bölgeye akın etti. Özellikle sultan kelebeğinin kozadan çıkışını, kanatlarını ve yaşam alanını görmek isteyen fotoğrafçılar, sıcak ve neme aldırış etmeden bu anları yakalamaya çalışıyor.
Kelebeğin ortaya çıkmasıyla birlikte doğasever fotoğrafçılar da Tarsus ilçesine bağlı Kulak Mahallesi’ne yöneldi.
Sultan kelebeği, ipek otu ve sütlü sarmaşık bitkilerine yumurta bırakmasının yanı sıra üçgül, hayıt, çakal otu ve yabani hindiba çiçekleri ile besleniyor.
Fotoğrafçılar, Mersin’in aşırı sıcağına, nemine ve yoğun sivrisineklerine aldırış etmeden en güzel kareyi yakalamak için çaba gösteriyor.
Kanat açıklığı 60-80 milimetre olan sultan kelebeği, Türkiye'de ilk defa 2011 Aralık sonu ve 2012 Ocak’ta göç etmeden kalmayı sürdürdü
Bilim insanları, bu dönemde kelebeğin okaliptüs ağaçlarında yaşamlarını sürdürdüğünü gözlemleyip, fotoğraf ve video kayıtları aldı.
Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu, Mersin’in endemik kelebek türleri konusunda çok zengin olduğunu belirterek, "Mersin çok farklı ekosistem türlerine sahiptir.
'Danaus chrysippus' dediğimiz sultan kelebeğine Mersin ev sahipliği yapıyor. Kuzey Afrika’dan gelip bizim üzerimizden Avrupa’ya kadar yayılan bir türden bahsediyoruz. Bunun diğer akrabası, Meksika’dan Kanada’ya kadar 4 bin kilometre göç ederek yer değiştiren bir tür" dedi.