Sümela Manastırı'na ziyaretçi akını

Sümela Manastırı'na ziyaretçi akını
Türkiye'nin önemli tarihi yapılarından Sümela Manastırı için yerli ve yabancı turistler için bekleyiş sona erdi. Sümela'nın restorasyonunda ilk etap tamamlanırken ziyarete açılan tarihi manastırı 5 günde 14 bin kişi ziyaret etti.

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı; Maçka'daki Karadağ eteklerinde. 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalara oyularak yapılmış.

Geçmişi 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor.

Bu eşsiz yapı, 4 yıl boyunca ziyarete kapalıydı. Restorasyon ve yamaç kaya ıslah çalışması boyunca yerli ve yabancı turistler manastıra karşıdan baktı.

79 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalarda, ziyaretçilerin can güvenliğinin sağlanması amacıyla yaklaşık 4 bin ton ağırlığındaki kayaların temizliği yapıldı.

Sümela Manastırı'nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya kütlesi de alana sabitlendi.

Sümela Manastırı'nda 1'inci etap olarak planlanan çevre düzenleme ve restorasyon çalışması tamamlandı.

Manastıra giden yürüyüş yolu yeniden düzenlendi. Su kemerleri, gişe binası ile manastıra çıkan merdivenler restore edildi.

Fakat yerli turistler daha geniş alanı göreceklerini umuyordu.

İkinci etaptaki çalışmalar da hızlandı. 2020'nin Mayıs ayında Sümela Manastırı'nın tamamının ziyarete açılması hedefleniyor.