Süper Lig kulüplerinin toplam zararı 239 milyon euro oldu!

Süper Lig kulüplerinin toplam zararı 239 milyon euro oldu!
UEFA'nın açıkladığı rapora göre, Süper Lig kulüplerinin toplam zararı 239 milyon euro oldu. Türkiye'nin toplam geliri ise 731 milyon Euro. Türkiye Süper Ligi'nde gelirlerin yüzde 40'ı ülke içi yayın haklarından geliyor.

Avrupa liglerini her yıl detaylı olarak analiz eden UEFA resmi internet sitesinden o raporları yayınladı. Türkiye stat inşaatında Avrupa'nın 2 numarası olurken, Süper Lig kulüplerinin toplam zararı 239 milyon Euro olarak açıklandı.

UEFA resmi internet sitesinden geleneksel hale getirdiği "The European Club Footballing Landscape" raporunu açıkladı. Raporda aralarında Türkiye'nin de yer aldığı birçok ülke ile ilgili önemli bilgiler yer aldı.

Avrupa liglerde en çok gelir elde eden lig 5 milyar 340 milyon Euro ile Premier Lig oldu. 7.sıradaki Türkiye'nin toplam geliri ise 731 milyon Euro. Türkiye Süper Ligi'nde gelirlerin yüzde 40'ı ülke içi yayın haklarından geliyor. Almanya ve Fransa'nın üzerinde bir oran. Buna karşılık İngiltere, İspanya ve İtalya'nın gerisinde.

2016-17 sezonunda Avrupa kulüp futbolunda toplam gelir 20 milyar Euro'yu geçmiş durumda. Bu gelirin yüzde 74'ünü beş büyük lig yaratıyor. Süper Lig'in bu pastada payı yüzde 4.

Avrupa'nın en yüksek gelire sahip 30 kulübü arasında 676 milyon Euro gelirle ilk sırada Manchester United var. İngiltere'den 13 takım listede kendine yer bulurken Türkiye'den hiçbir takım yer almadı.

UEFA'dan en çok gelir elde eden 20 takım arasında ilk sırayı 112 milyon Euro ile Juventus aldı. Listenin 16. sırasında 40 milyon Euro gelirle tek Türk takımı olan Beşiktaş var.

Avrupa'nın bir çok kulübü UEFA'nın Finansal Fair Play baskıları nedeniyle yıl sonu bilançolarında düzeltmeye gitti. 2017'de toplam kar 1 milyar 386 milyon Euro olarak açıklandı. Ancak Türk kulüpleri hala buhrandan çıkabilmiş değil. Süper Lig kulüplerinin toplam zararı 239 milyon Euro.

Süper Lig ekipleri toplam ve ortalama borç tablosunda Avrupa'nın üçüncü sırasında yer aldı. Borcun gelire oranında ise Portekiz'den sonra ikinci... En borçlu 20 takım listesinde 3 büyükler yer alıyor.

2017-2018 sezonunda en fazla seyirci çeken yedi takım Premier Lig'den... 4 takım ise Almanya Bundesliga'dan yer alıyor. Ortalamada en yüksek takım ise Borussia Dortmund.

Tüm liglerin seyirci ortalamasında ise Almanya Bundesliga her sezon olduğu gibi maç başına 44 bin 551 seyirci ile birinci sırada. Süper Lig ise bu listede 9'uncu ancak 12 bin 874 ortalaması ülke nüfusu için çok düşük.

En pahalı ortalama bilet fiyatları listesinde zirve Fransa'dan Paris Sanit Germain'in oldu. Galatasaray 11 Fenerbahçe ise 13.sırada.