Süpermarketlerde yakın zamanda yerini alacak. Profesör dünyaya duyurdu

Süpermarketlerde yakın zamanda yerini alacak. Profesör dünyaya duyurdu
Yeni Güney Galler Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Fakültesi'nden Profesör Johannes le Coutre, şu anda üzerinde çalışma gerçekleştirilen yapay etler hakkında konuştu. Coutre, yapay etlerin 5 yıl içerisinde süpermarketlerdeki yerini almasını beklediklerini söyledi.

Süpermarketlerde yakın zamanda yerini alacak. Profesör dünyaya duyurdu

Dünya genelinde doğa hızla kirlenirken, bilim insanları da insanların tüketmesini sağlamak adına yeni besin türleri geliştirmeye çabalıyor. O besin türlerinden biri olan yapay etlerle ilgili çalışmaların hızlandırdığı da biliniyordu. 

Independent Türkçe''de yer alan habere göre Yeni Güney Galler Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Fakültesi''nden Profesör Johannes le Coutre, "Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu ürünlerin süpermarket raflarına hakim olduğunu görmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

"Hedefimiz, maliyeti geleneksel etin altına düşürerek tüketicinin satın alabileceği hale getirmek. Ancak henüz o noktaya ulaşamadık."

Laboratuvarda yetiştirilen etler şu anda gerçek etlerden 30 kat daha maliyetli. Bu etler, canlı bir hayvandan biyopsiyle alınan hücrelerden yapılıyor. Hücreler daha sonra laboratuvar ortamında, gerçek etle aynı besin özelliklerine, görünüşe ve lezzete sahip bir malzemeye dönüştürülüyor.  

Bu süreç, sağlık uzmanlarının besin içeriğini büyük ölçüde kontrol edebilmesini sağlıyor. Örneğin ticari tarımda hayvan etinde sıklıkla kullanılan antibiyotikleri engelliyor ve et yetiştiriciliğini daha sürdürülebilir hale getiriyor.

"YÜZDE 14''Ü HAYVANCILIKTAN KAYNAKLANIYOR"

Prof. Le Coutre, sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14''ünün hayvancılıktan kaynaklandığını ve endüstrinin, biyolojik çeşitlilik kaybının en önemli nedenleri arasında yer aldığını söylüyor. Ayrıca profesöre göre bazı ülkelerde tatlı su arzının yaklaşık yüzde 25''i hayvancılık için kullanılıyor.

"Hayvancılık endüstrisi ve bağlantılı gıda sistemleri, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşıyor" diyen Le Coutre, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Üzerinde çalıştığımız şey yalnızca bilimsel ve ticari açıdan değil, etik açısından da heyecan verici. Çünkü gıdayla ilişkimizi değiştirecek.

Prof. Le Coutre''ye göre "hücresel tarım" diye adlandırılan yeni endüstri, sadece laboratuvarda yetiştirilen etle sınırlı değil. Zira bilim insanları bu teknolojiyi deniz ürünleri ve hatta süt ürünleri gibi diğer endüstrilerde de kullanmayı hedefliyor.

Öte yandan, Avustralyalı beslenme uzmanlarının üye olduğu en üst devlet organı Dietitians Australia''dan Alan Barclay''ye göre yapay etin daha besleyici olacağı iddiasını kanıtlamak "şu anda muhtemelen zor".

Zira yapay etin içindeki besin maddelerinin insan vücudunda dolaşıma girip girmeyeceği ve aktif bir etki yapıp yapmayacağı hala belirsiz.

Bu nedenle Barclay, "Önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde süpermarketlerde büyük miktarda yapay et bulunacağını tahmin etmiyorum" diyor.