Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Suret Hüseyinov darbesi ve Azerbaycan'ı bölme planı...

Azerbaycan, Ermenileri önüne katıp kovalamaya başlayınca canım memleketimin insan manzaralarında tekmili birden "Kafkas Uzmanı" kesilivermiş. Ekranları işgal edenler gevrek gevrek "Azeri" tanımı yaptıkça "Biz Azeri değil Azerbaycan Türküyüz" itirazını dinleyen yok. 90'lı yılların "Türki" modası anlı-şanlı akademisyenler ile eskimiş siyasetçilerin ağzından düşmüyor. Türk olmaktan imtina edenlerin arızalarını anlarız. Ancak ısrarla "Türki" deyip, "Türke benzeyen" cümlesi cehaletin ta kendisi değil mi=Diplomasını, akademik kariyerini nereden aldığı belli olmayanlar, "Okumak" yerine "Dinlemeyi, nakil"i öneriyor. "Okursa, öğrenirse sorgulayacak" diye korkanları İlber Hoca'ya havale edip Azerbaycan'a dönelim.

Azerbaycan'ın neden 27 yıldır beklediğini, milli ordusunu kurmak da niçin o coğrafyada bir süre yaşayıp, 1990'lardan itibaren yaşanan "Fetret dönemi"ni bilip, analiz etmek zorundayız. Tevazu göstermeden peşinen yaşayıp, tanık olduğumun altını çizmeliyim. Bilmediğini bilmeyenler için geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Azerbaycan'ın gerçek anlamdaki Mili Kahramanı Nevruz Emmi'nin "Şah Mat-Azerbaycan Gerçeği" adlı tarihi eserini mutlaka okumalarını tavsiye edeceğim. Nevruz Hasan Bozalganlı'nın ilk baskısı Altın Küre Yayınevinden 2002 de çıkan kitabı diğer yayınevlerinin baskıları ile 20 bini  geçti. Gönlü Türk Dünyasında olanların kütüphanesinde demirbaştır. Yazı dizisi olarak da Yeniçağ da bir bölümü yayınlanmıştır. Bilmeyen, okumayanlar internet üzerinden temin edebilir. Bulamayan yüksek lisans, doktora, doçentlik tezi için çalışanlara kendi adıma temin edeceğimi de ilan edeyim. Ülkü Ocakları Genel Başkanlarından ve 3 dönem MHP Milletvekilliği yapan Atilla Kaya ve Nevruz Emmi'nin gönüldaşlarının katkıları ile "Şah-Mat"ı yeniden yayınlayacağımızı da duyuralım. Ve parantez açarak çok bilmişlere "Dağlık Karabağ" tanımının Ermenilere ait olduğunu, Azerbaycan'da ise "Yukarı Karabağ" diye nitelendirildiğini hatırlatayım.

Sovyetler Birliği henüz tam anlamı ile dağılmadan ilk bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan ki Rus üsleri hemen çekip gitmedi. Zira Azerbaycan o coğrafyanın en önemli toprakları idi. Emperyalistler için kendi kaderine terk edilmeyecek kadar önemliydi. 20 Ocak 1990'da tanklar ile Bakü meydanında ezmeye çalıştıkları Azerbaycan Türkü'nün silah ile azatlıktan vazgeçmeyeceklerini anlayınca önce Ermeni piyonunun öne sürdüler. Sonra da ünlü "Böl-parçala-yut" planını devreye soktular. Moskova merkezli, İran, Alman ve İngiliz takviyeli plana göre Azerbaycan tıpkı geçmişteki "Hanlıklar dönemi"nde olduğu gibi 7 ayrı bölgeye bölünmeliydi. Ülkenin eski başkenti ve ikinci büyük şehri olan Gence'de Rusların 104. Tümen Komutanı General Serbakin, bol miktarda silah, mühimmat ve para ile Suret Hüseyinov'u ayaklandırdı. Bakü'de Elçibey'in tecrübesiz ekibi konuyu kısa sürede çözeceğini zannederek heyet halinde Gence'ye gittiler. Hüseyinov'u ikna çalışmaları bir anda çatışmaya döndü. Elçibey'in Muhafız Alay Komutanı ve yakın dostum Tahir Mehmetli şehid edildi. Hüseyinov geri adım atmadığı gibi Milli Meclis Başkanı İsa Kamber'in istifasını istedi. Kamber, olayların yatışması için istifa etti. Yerine Nahcıvan'dan Haydar Aliyev getirildi. Ancak olaylar durmadı. Suret Hüseyinov, Gence'den kuzeye Gazak, Tovuz gibi büyük reyonları ele geçirmek istedi. Nevruz Emmi ve ülkücü gönüllülerin direnci ile Tovuz'a giremediyse de Bakü yolunda engelle karşılaşmadan ilerliyordu. Ve bu arada planın öbür parçası devreye sokuldu. Albay Ali İkram Humbetov 2500 asker ile Talış-Mugan özerk Cumhuriyetini ilan etti. Bir taraftan Ermenilerle çatışma diğer taraftan iç savaş... Oluk oluk kan dökülmesi an meselesi iken Elçibey ani bir karar ile gece yarısı uçağa binip memleketi Nahcıvan'ın Ordubat kentine bağlı Keleki köyüne giderken "Kardeş kanı dökülmesin" sözleri ile yetkilerini Milli Meclise devredip tarihi kenara çekilme kararını aldığında Suret Hüseyinov elini kolunu sallayarak Bakü'ye gelmişti bile.

Azerbaycan'ı 7 bölgeye ayırma projesine gelince:

1- Bakü merkezli özerk bölge

2-Gence merkezli özerk bölge

3-Lezgi  özerk bölgesi

4- Zakatala-Kah özerk bölgesi

5- Talış-Mugan özerk bölgesi

6-Nahcıvan özerk bölgesi

7- Laçin-Gubatlı bağımsız Kürt Cumhuriyeti

8- Karabağ bağımsız Ermeni Cumhuriyeti

Yarın ağır faturayı irdelemek üzere sevgi ile kalın...

 

Yazarın Diğer Yazıları