Suriye kanyonundan çıkmaya çalışmak...

Suriye kanyonundan çıkmaya çalışmak...

Kastamonu''nun Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen ''Türkiye 5. Kanyon ve Doğa Sporları Festivali''nin katılımcıları arasında yer alan 17 kişiden 11''i, Valla Kanyonu''nda mahsur kaldı. Mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı.

Dünyanın en derin kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonu''na dün kanyon geçişi için giriş yapan 17 kişilik ekipten 11''i kanyondan çıkamadı.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, "Geçen yıl Bozkurt''ta olan sel felaketi sonrası Valla Kanyonu''nun yapısının bozulduğu, içindeki devasa kayaların yerinin değiştiği tespit edildi. Profesyonel olarak bu işi yapan 6 arkadaşımız hem gönüllü olarak hem de kanyonun yapısını tespit etmek amacıyla yürüyüşe devam ediyor ama bu işi amatörce yapan yanlarında götürdükleri 11 arkadaşımızın kanyonda mahsur kaldığını haber aldık. Kurtarma operasyonu için valimizi aradım." dedi.

Mahsur kalanlardan 10 kişi helikopterle alındı. Helikopterin taşıma kapasitesi dolduğundan ve hava da karardığından bir kişi, iki jandarma ile birlikte, bölgede bırakıldı. Havanın aydınlanmasıyla o sporcu da helikopterle kanyondan çıkarılarak ilçeye getirildi. Sporcular, jandarma helikopterinin kanyonun zorlu yapısına rağmen alçaldığı, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin sarkıtılan iple aşağı inerek sırayla arkadaşlarını helikoptere çıkardığı anları cep telefonlarıyla kaydetti.

***

Valla Kanyonu deneyiminden alınacak dersler var. Kanyonun yapısının seller sebebiyle değişmiş olabileceğini öngörmek gibi... Dünyanın en derin kanyonlarından birinde, kaygan kayalıklara tırmanma deneyimi olmayanların böyle bir yolculuğa çıkmaması gerektiği gibi...

Türkiye de son 20 yıldır, AKP iktidarıyla birlikte Büyük Orta Doğu Projesi kanyonuna girdi... Türkiye bu kanyona girsin diye, ekonomik kriz çıkarıldı, büyük depremler de krizi derinleştirdi ve iktidar değiştirildi. Ecevit, ABD''nin Körfez operasyonuna destek veremeyeceğini bildirdiği için düşürüldü. Yerine gelen AKP iktidarı, devlet yönetmeyi, ABD''nin bütün taleplerini karşılamak olarak gördüğü için, Irak''ta, Libya''da ve Suriye''de ABD operasyonlarının taşeronluğunu yaptı. IŞİD''i ABD kurdu ve militanlarını Türkiye üzerinden Suriye''ye nakletti. ABD, IŞİD ile mücadele bahanesiyle PKK''yı Suriye''ye nakletti. Bazı militanlar KDP şemsiyesinde, Türkiye üzerinden Suriye''ye geçirildi. Geçiş sırasında yedikleri lahmacunların parasını bile devlet ödedi! Sonunda ABD, Suriye''nin kuzeyinde 100 bin kişilik silahlı gücü olan bir PKK/YPG devleti kurdu. Bu kuvvetlere de "Bölgedeki kara kuvvetlerimiz" dediler.

Türk kamuoyu ise Suriye''nin kuzeyine düzenlenen askerî harekâtlarla ikna edildi. ABD, Türk Ordusu''nun ancak 30 kilometre derinliğe kadar girmesine izin verdi. Daha güneyde kurulan PKK/YPG devleti, zaman zaman Türkiye''nin elindeki bölgelere saldırı düzenliyor. Türk ordusu, 30 kilometreden daha güneye inmesine izin verilmediğinden bu saldırılara yeterli cevap veremiyor...

***

Sorun bununla bitmiyor. Yine ABD istediği için, Suriye''nin kuzeyinden çıkarılan milyonlarca insan, ayrıca Afganistan ordusunun askerleri, Türkiye''ye kabul edildi. 10 milyon civarında yabancı ile Türkiye''nin nüfus yapısını değiştirme girişimi başlatıldı. Süreç devam ediyor, sırada Pakistan''dan, Afrika''dan gelecekler var...

Kısacası, Türkiye öyle bir kanyona sokuldu ki bir adım ileri gidemiyor, geri de dönemiyor...

Valla Kanyonu''na giren 17 kişiden 6''sı profesyonel olduğu için yola devam ediyor ama Türkiye, Türk aklı ile yönetilmediği için Suriye''de çakıldı kaldı. 15 Temmuz bahanesiyle silahlandırılmış gruplar da zaman zaman, halka silah gösteriyor...

Türkiye''yi bile bile, tehlikelerle dolu BOP kanyonuna sürükleyen AKP de millet ile birlikte kanyonda kaldı. Şimdi Suriye kanyonundan çıkmaya çalışıyorlar ama beceremiyorlar. Besledikleri Suriyeliler, Türk bayrağını yakıyor... Milleti bu kanyondan çıkaracak profesyonel bir kadro gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları