Suriye’nin gurbetçileri Suriye konsolosluğunda kuyrukta. Hani Esat’tan kaçmışlardı

Suriye’nin gurbetçileri Suriye konsolosluğunda kuyrukta. Hani Esat’tan kaçmışlardı
İstanbul Nişantaşı’nda bulunan Suriye Konsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Hemen her hafta benzer görüntülerin yaşandığı konsolosluk önündeki görüntüler tartışma yarattı…

İstanbul Teşvikiye’de bulunan Suriye Konsolosluğu önünde Suriyelilerin uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın paylaştığı görüntülerde polis, Suriyelileri hizaya sokmak için uzun uğraşlar verdi.

"SURİYELİLER TEŞVİKİYE''DE"

Tanal paylaşımında; “Suriye Konsolosluğu önü /Bu gün randevusuz işlem yapıldığı için sabahın erken saatlerinde Türkiye’nin her yerinden bulunan Suriyeliler Teşvikiye’de…Teşvikiye’de bulunan Suriye Konsolosluğu randevu ile çalıştığı günler ancak 50 kişinin işlemi yapılabiliyor. İnternet üzerinde İşlemler yapılabilse veya randevu sistemine erişim rahat olabilirse bu kuyruklar oluşmaz.” İfadelerini kullandı.

“DEMEK Kİ O KUYRUKTAKİ İNSANLARIN SURİYE DEVLETİYLE BİR SORUNU YOK”

Göç Hukuku uzmanı Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi de geçtiğimiz Mayıs ayında KRT ekranlarında açıklama yapmış; “İstanbul’da Nişantaşı’ndaki Suriye konsolosluğunun önünde hemen her gün kilometreleri bulan kuyruklar var.  Niçin giriyorlar bu konsolosluk önünde kuyruklara Suriyeliler?” diye sordu. Prof. Dr. Ekşi, bu kişilerin konsoloslukta pasaport ve diğer işlemleri yaptırdıklarına dikkat çekerek, “Bu demektir ki o kuyruktaki insanların Suriye devletiyle bir sorunu yok” tespitinde bulundu.

"KUYRUKTAKİLER DERHAL GERİ GÖNDERİLMELİ"

“Konsoloslukta işlem yaptırıyorlarsa, o insanların Suriye devletiyle bir sorunu yok demektir. Yani Suriye devletinin diplomatik himayesinden halen yararlanıyorlar. Hem taraf olduğumuz milletler arası anlaşmalarda hem de kendi iç hukukumuzda sığınma statüsüyle bir ülkede bulunan kişiler kendi devletinin himayesinden yararlanıyorsa onların statüleri sona erdirilir ve ülkelerine gönderilirler. Şimdi bir defa bunu uygulamamız gerekiyor."

"SURİYE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİ ŞART"

Prof.Dr. Ekşi, Türkiye’nin Esad yönetimi ile diplomatik ilişkiye girmekten başka çaresi olmadığını dile getirdi ve 1990’da Irak’tan gelen kitlesel göçe karşı yapılanları hatırlattı:

"İkincisi bayramda ülkelerine gidebiliyorlarsa dönememeleri lazım. Bir başka husus da Suriye vatandaşlarının gönderilebilmesi için bizim Suriye devletiyle ilişkiye girmemiz lazım. Suriye BM üyesi. Suriye yönetimini Birleşmiş Milletler meşru hükümet olarak kabul ediyor. Bizim Esad yönetimiyle diplomatik ilişki kurmaktan başka çaremiz yok. Amerika istemeyecektir ama Rusya, İran ve Türkiye garantörlüğü ile insanların Suriye’ye gönderilmesi gerekiyor. Suriyelilerin toprakları gasp edilmiştir, terör örgütleri tarafından. Esad yönetimi yasa çıkardı, tapularınızı getirin taşınmazları üzerinize geçirelim dedi. Af yasaları çıkarıyor Esad yönetimi”  demişti…

İşte o görüntüler:

İlgili Haberler