Suriye, Türkiye’nin hareket alanını daralttı!

Suriye, Türkiye’nin hareket alanını daralttı!
Esad rejiminin bölgedeki Rus yapımı gelişmiş hava savunma sistemlerini aktif hale getirmesi nedeniyle TSK’nın Suriye’de Fırat Harekâtı kapsamında ÖSO güçlerine savaş uçaklarıyla hava desteğini 22 Ekim’de durdurduğu iddia edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 24 Ağustos'ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı sürerken, Türk savaş uçaklarının 22 Ekim'den bu yana Suriye'nin kuzeyinde hava operasyonlarını durdurduğu iddia edildi.

Hürriyet’in haberine göre; Suriye ordusu hava savunma sistemlerini aktive ettiği için Türk savaş uçakları hava harekâtına ara verdi.

Türk Hava Kuvvetleri 22 Ekim'de yaptığı son harekâttan bu yana Fırat Kalkanı kapsamında Suriye'ye yönelik hava saldırısı düzenlemezken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de operasyonlarını azalttı.

Türk savaş uçakları, Hatay'ın karşısındaki Afrin'in güneydoğusundan IŞİD’in denetimindeki El Bab'a ilerleyen ve PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) 19 Ekim'de bombalamıştı.

TSK, Halep'in kuzeyindeki Maarrat Umm Hawsh bölgesine düzenlediği hava harekâtında 18 YPG hedefinin vurulduğunu açıklamıştı.

SURİYE YÖNETİMİ TÜRKİYE’Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

Bu saldırının hemen ardından Suriye rejimi, hava sahasına giren Türk uçaklarını düşürmekle tehdit etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Türk Hava Kuvvetleri’nin Suriye'nin kuzey bölgelerinde düzenlediği söylenen hava saldırıları nedeniyle çok endişeliyiz” demişti. Rusya'nın Esad rejimine bu gerginliğin ardından Pantser kısa menzilli hava savunma sistemi transfer ettiği biliniyor.

Moskova yönetiminin resmi RIA Ajansı, Fırat Kalkanı çerçevesinde Suriye hava sahasına girmek isteyen bir grup Türk savaş uçağının bu bölgedeki Rus ve Şam rejimi kuvvetleri tarafından uyarıldığını, bunun üzerine jetlerin dönmek zorunda kaldığını iddia etti. RIA Ajansı, Rus komuta merkezinin telsiz uyarısı üzerine Türk jetlerinin son anda rota değiştirdiğini öne sürdü.