"Suriye'de 5-10 yıla bir PKK devletçiği ortaya çıkar"

"Suriye'de 5-10 yıla bir PKK devletçiği ortaya çıkar"
ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'yi tehdit ederek Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge kurulsun" açıklamasını değerlendiren uzmanlar "Güvenli bölge planı gerçekleşirse, Suriye'de 5-10 yıla bir PKK devletçiği ortaya çıkar" dedi.

Bir süredir Fırat Nehri'nin doğusunda ABD tarafından silahlandırılan YPG'ye yönelik operasyon hazırlığı içerisinde olan Türkiye, şimdi de ABD Başkanı Donald Trump tarafından gündeme getirilen ve Suriye'nin kuzeyinde 32 kilometre derinliğinde bir 'güvenlik bölgesi' oluşturulması yönündeki öneriyi gündemine aldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Trump'ın ‘güvenli bölge' açıklamasının üzerine "Türkiye'nin kararlılığından sonra bu fikri ortaya attılar, buna karşı değiliz" diye konuştu.

Sputnik'in haberine göre, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ yazarı Cahit Armağan Dilek ve İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Ankara'nın ancak Türk Silahlı Kuvvetleri destekli unsurların bulunduğu bir güvenli bölgeye onay verebileceğine ancak ABD'nin planlarının farklı istikamette olduğuna işaret etti.

"AMAÇ PKK DEVLETÇİĞİ"

ABD'nin öne sürdüğü ‘güvenli bölge' önerisinin, Türkiye'nin bölgedeki YPG'ye yönelik operasyonunun önüne geçmeyi amaçladığına işaret eden Babüroğlu "Bu ‘güvenli bölge' önerisinin hayata geçmesi, bölgeye kimsenin havadan veya karadan müdahale edememesi anlamına gelir. Biz bunu Kuzey Irak örneğinde de gördük. Irak'ta 1991 yılında 36'ncı paralelin kuzeyi ve 32'nci paralelin güneyinde, sırasıyla ‘güvenlik bölgesi' ve ‘uçuşa yasak bölge' ilan edildi, PKK bölücü terör örgütü güçlendi ve sonunda orada Kürt devletçiği kurulması aşamasına gelindi. Sonuç olarak şu an orada merkeze bağlı ama neredeyse yarı bağımsız olan bir Kürt devletçiği var. Yani bugün ABD'nin amacı, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonunu engellemek ve oradaki PKK/PYD'yi korumak. ABD, önce güvenli bölge, sonrasında da uçuşa yasak bölge ilan ederek, 5-10 yıl gibi bir süre içerisinde Suriye'de bir PKK devletçiğinin önünü açmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"YPG/PKK'YA OPERASYON İSTENMİYOR"

Yeniçağ yazarı Cahit Armağan Dilek de, ABD'nin ‘güvenli bölge' planının Türkiye'nin ‘Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyonu önlemek olduğuna işaret ediyor:

"Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon konusunda adım atmaya devam ederse, ABD önümüzdeki günlerde muhtemelen ‘uçuşa yasak bölge' ilanı da yapacaktır. Trump ısrarla Türkiye'nin herhangi bir hamle yapmasını istemiyor. Zaten Trump'ın çekilme kararından önce bile sahada YPG/PYD'yi biraz güneye itip dar bir şeritte Türkiye'nin de karşı çıkmayacağı, Suriyeli Peşmergeler denen gruplar ile Arap aşiretlerden oluşan grupların getirilmesi konuşuluyordu. Muhtemelen kısa bir zaman içerisinde Ankara ve Washington arasında oluşan mutabakat çerçevesinde bu grupların tampon bölgeye yerleştirildiğini göreceğiz. Çünkü hem Pompeo hem de Çavuşoğlu'nun açıklamasında aslında o konuda bir mutabakat var. Ancak bu hamlenin amacı, Türkiye'nin olası operasyonunu engellemek. Zira Türkiye'nin güneyindeki bölgelerde bulunan PKK/YPG hedeflerine de operasyon yapması istenmiyor."

İlgili Haberler