Suriye'de ateşkes sona erdi

Suriye'de ateşkes sona erdi
Suriyeli muhalif bir yetkili, Suriye'nin genelinde ABD ve Rusya'nın girişimleri kapsamında ilan edilen ateşkesin sona erdiğini iddia etti.

Suriyeli muhalif bir yetkili, Suriye'nin genelinde ABD ve Rusya'nın girişimleri kapsamında ilan edilen ateşkesin sona erdiğini iddia etti.

Suriyeli muhalif bir yetkili, ülkedeki ateşkesin 'pratikte başarısızlığa uğradığını ve sona erdiğini' ifade ederken, Halep'in doğusuna insani yardımın ulaşacağına dair 'umutları olmadığını' da sözlerine ekledi.

KERRY, ATEŞKES KONUSUNDA RUSYA'YI SUÇLADI

Suriye'de ateşkesin etkin şekilde uygulanamaması ve insani yardımların yerlerine ulaştırılamaması konusunda Esad rejimini sorumlu tutan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, rejime ateşkes konusunda 'yeterli baskıyı yapmadığı' gerekçesiyle de Rusya'yı eleştirdi.

Kerry, katıldığı canlı yayın programında Suriye'deki ateşkes ve Rusya'nın bu konudaki tavrına ilişkin açıklamalarda bulundu.

'SAHNEYE OYNAMAYI VE GÖSTERİŞ YAPMAYI BIRAKIN'

Rusya'nın insani yardımların yerine ulaştırılmasını engelleyen rejime yeteri kadar baskı yapmadığını belirten Kerry, Moskova'ya 'Sahneye oynamayı ve gösteriş yapmayı bırakıp insani yardımların yerine ulaştırılmasını sağlayın. Eğer Rusya ateşkes konusunda ciddiyse Esad'ın uçaklarının uçmasını engellesin ve ateşkese saygı gösterdiğini kanıtlasın' mesajını yolladı.

Rusya'nın desteklediği Esad rejiminin ülkede 'ileri bir adım atılmasını önleyen en büyük unsur' olduğunu kaydeden Kerry, Mevcut ateşkes anlaşmasının güven üzerinde değil tarafların söz verdikleri başlıklarda somut adımlar atmaları üzerine kurulu olduğunu vurguladı.

ABD'DEN KOORDİNASYON ÇAĞRISI! 

İnsani yardımların yerlerine ulaştırılamamasının çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyleyen Kerry, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Esad rejimi askerlerini "yanlışlıkla" vurmasıyla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

'Şunu açıkça söyleyeyim: Rusya ateşkes anlaşmasını imzaladı. Esad bu anlaşmaya uyacağını söyledi. Dolayısıyla Esad'ın durması ve ortak uygulama merkezinin uygulamaya geçmesi lazım ki ABD ile Rusya dün meydana gelen ve bizim kabul edip üzüntümüzü ifade ettiğimiz türden kötü şeylerden sakınabilmek için koordinasyon kurabilsinler.'

Washington, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin Deyrizor kentinin güneyindeki bir hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını açıklamış, Pentagon ise hedeflerin terör örgütü IŞİD mevzileri olduğu sanılarak vurulduğunu bildirmişti.