Suriye'de atılan bütün adımlar BOP'a uyumlu!

Barış Pınarı Harekâtı gerekliydi, ancak ABD'nin Türkiye'ye "çizdiğim sınırları aşarsan ekonomini mahvederim" tehdidi sonunda neler olduğu herkesin bilgisi dahilindedir. Bir de "Harekât ile BOP projesi tamamen rafa kaldırılmış oldu" diyenler var. Bu iddiada olanlar, halkı iç siyaset uğruna yanıltmaya çalışıyor.

Herkes, Büyük Orta Doğu Projesi haritasına bir daha baksın lütfen! Türkiye-Suriye sınır bölgesini büyüterek bakın!

Ne görüyorsunuz?

***

BOP gereği kurulmak istenen Kürdistan'ın sınırları nereden geçiyor?

Münbiç'ten başlıyor, Fırat'ı takip ederek, kuzeye gidiyor, Hopa Limanı'na kadar ulaşıyor! "Fırat'ın Doğusu" derken, bu bölgeyi kastediyorlar!

Fabrice Balanche'nin çizdiği son Suriye haritasında, Afrin, El Bab gibi yerler, Türkmenistan adıyla Türkiye'ye bırakılıyor. Bu cep bölgelere Resulayn-Tel Abyad arasında uzanan 120 kilometrelik toprakların eklenmesi, BOP haritasını hiçbir şekilde bozmuyor. Sadece Suriye kuvvetlerinin Münbiç'e girmiş olması, durumu değiştirebilir! Yalnız YPG'nin Suriye'den çıktığına dair bir bilgi yok. Üstelik Rusya, YPG'yi yeni kurduğu Suriye 5. Kolordusu emrine almaya çalışıyor. Bu, ABD'nin "kara kuvvetlerim" dediği YPG'nin, Münbiç'te kalması demektir!

***

Diğer güncel gelişmeler de BOP projesine uygun devam ediyor. New York Times gazetesinin üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Trump, Suriye'nin doğusunda, petrol bölgelerinin Suriye ve Rusya'nın eline geçmemesi için 200 civarında asker bırakmayı düşünüyor! ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bu haber üzerine SDG ile beraber bir grup ABD askerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki petrol yataklarının yakınında tutulmasının seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Zaten Trump da "petrolü kurtardık" demişti. Trump ile görüşen Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da Suriye'de tarihi çözümler olacağına dair oldukça iyimser olduğunu belirtti.

Trump'ın, petrol güvenliğini sağlama konusunda geniş bir perspektiften baktığını söyleyen Graham, "IŞİD'i yok etmek ve yok olmuş halde tutabilmek için yardımcı olan SDG ile petrol alanlarının yenilenmesinde bir iş ortaklığının eşiğinde olduğumuza ve geliri İranlıların değil, Esad'ın da değil onların alacağından emin olacağımıza inanıyorum." dedi.

Graham, "İsrail'i korumak bir numaralı hedefimiz." demeyi de ihmal etmedi.

Yani, petrol geliri ile ayakta durması sağlanacak bir PYD/YPG devleti kurulacak! Peki BOP bu şekilde mi önlenmiş olacak?

***

Biz 21 Ocak 2019'da bu sütundan ve Yeniçağ'ın manşetinden "Güvenli bölge değil şeytan tuzağı" derken, çizilen haritalara bakarak değerlendirme yapmıştık.

ABD, BOP hedefinden bir milim bile sapmış değil. Türkiye'nin üç ayrı harekât ile kontrol ettiği topraklar ise, BOP haritasını kesinlikle bölmüyor!

BOP haritasını ne böler peki?

Türkiye'nin cumhuriyetin kuruluş felsefesine dönerek milli bir politika takip etmesi, bütün halkı bu politika etrafında birleştirmesi, BOP'u uygulanamaz hale getirir. Türkiye, "Çekiç Güç" ile Irak'ın kuzeyini ABD kontrolüne bıraktı şimdi de Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge aldatmacası" ile aynı oyun oynanıyor.

Sonuçta güvenli bölgenin sağı solu ve güneyi PYD/YPG kontrolünde kalıyor. Bu da ABD'ye şimdilik yetiyor. BOP projesi da bunu öngörüyordu zaten! 

 

Yazarın Diğer Yazıları