Suriye'de bizim etkimiz azalırken Rusya ve ABD'nin ise artıyor

Suriye'de bizim etkimiz azalırken Rusya ve ABD'nin ise artıyor
Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Türkiye, Orta Doğu bölgesinde diplomaside zorlanıyor. Suriye'de etkimiz gün geçtikçe azalırken Rusya ve ABD'ninki artıyor. Türkiye, Suriye'de politikasını düzeltmeli” dedi.

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Rusya ve ABD'nin kendi çıkarları söz konusu olduğu zaman sahada ve masada çok iyi anlaşabildiklerini anımsatarak, "Rusya, üssü Lazkiye'ye yakın bir yerde olduğu için İdlib'in terörist gruplardan temizlenmesini istiyor. ABD ise Fırat'ın doğusunda 30 kilometreyi kontrol etmemize ses çıkarmıyorlar ama PYD ve YPG'yi desteklemekten kaçınmıyor" dedi.

“SORUN DAHA DA BELİRSİZLEŞİYOR”

Türkiye'nin Suriye'de etkisinin gün geçtikçe azalırken Rusya ve ABD'nin arttığını belirten Uluçevik, "Bizim açımızdan sorun daha da belirsizleşiyor ve içinden çıkılmaz hale geliyor. Rusya ve ABD izledikleri strateji ve taktik nedeniyle Türkiye'nin kendini konumlandırmasını, etkili olmasını engelliyor. Bu 2 ülkeye göre pozisyonunuzu belirlerseniz o zaman istediğinizi bulamazsınız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE TEMİZLETMEYE ÇALIŞIYOR”

Rusya'nın Türkiye'nin politikalarını destekler görünürken diğer yandan kuyu kazdığını ifade eden Uluçevik, "Rusya'nın bütün derdi Lazkiye'ye yakın bir yerde olduğu için İdlib'in terörist gruplardan temizlenmesi. Üslerini korumak derdinde. Bu nedenle burayı Türkiye'ye temizletmeye çalışıyor. ABD ise bir taraftan 'Türkiye dostumuz' derken, Fırat'ın doğusunda bir bölümü kontrol etmemize ses çıkarmıyor ama PYD ve YPG'yi destekliyor. Rusya zaten PYD ve YPG ile ilişkilerini koparmıyor. Oysa Türkiye burada ilişkilerini doğrudan Suriye ile götürmeli.

"ARACIYA GEREK YOK"

Uluçevikk ayrıca, "Aracıya gerek yok. Suriye, Mısır ve İsrail ile ilişkileri bozuk olan Türkiye, Orta Doğu bölgesinde diplomaside zorlanıyor. İran da bölgede kendi çıkarlarını önceleyerek Esad'ı destekliyor. Türkiye tam ortada kaldı. Suriye'de net bir politikamız olmalı, akıntıya kapılmamamız gerekiyor. Türkiye'nin bölgede operasyon yapmasını istemiyorlar. Zeytindalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekatı'nı yapmamızın ardından bir başka harekata sıcak bakılmıyor. Türkiye'nin Suriye'de politikasını düzeltmesi gerekiyor. Türkiye Suriye'de diplomasi ile kendi çıkarlarını düşünmeli” ifadelerini kullandı.