Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Suriye'de hatalar zinciri ve Rusya

ABD ve Rusya, Suriye'de operasyon üstüne operasyon yaparken Türkiye uzun süre olanı biteni yalnızca seyretti. CIA/MOSSAD'dan devşirdiği akıl ve güçle PYD güney sınırımızda kanton üstüne kanton ilan ederken AK Parti iktidarı Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar açarak Suriye'de YPG'nin etnik temizlik yapmasına katkı sağlamış oldu.

Kobani'de "düştü düşecek" beklentisi yaratılması ve ardından Obama'nın baskısıyla Peşmerge'lerin Türkiye üzerinden Kobani'ye yardım için geçmesine izin verilmesi PYD'yi iyice şımarttı.

Türkiye'yi meşgul etmek!

"Çözüm Süreci" adı altında bölücülüğe göz yumma, PKK'yı şirin gösterme ve bölücü unsurlarla Dolmabahçe'de, Oslo'da İmralı'da görüşme yapma Türkiye'nin dikkatini dağıtmıştır.

Çözüm süreci için "baldıran zehri" içmeler, başını gövdesini sürecin altına koymalar alabildiğine devam etti.

Sonuçta PYD/PKK, Suriye'deki gelişmelere dayalı olarak çözüm süreciyle Türkiye'yi meşgul etti.

Kendisini Suriye'nin kuzeyinde yeteri kadar güçlü, ABD ile ilişkilerini de mükemmel hale getiren PYD/KCK/PKK/HDP yeni bir deneyime kalkıştı. Kobani olayları bahane edilerek meydana getirdikleri kaos ve kargaşa 52 yurttaşın ölümüne neden oldu. Bu durum bölücü unsurlarda istedikleri an Türkiye'yi içeriden istikrarsızlaştırabileceği duygusu yarattı.

Bu bir yönü itibarıyla da Türkiye'yi içeride terörle meşgul etmek politikasıydı.

Bu sırada ABD de Türkiye'yi meşgul etme ve oyalama politikası izlemekteydi. "Eğit-Donat", "Suriye'nin dostları" gibi toplantılar bu amaçla yapıldı.

 Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinde olana bitene bakma "cambaza bak cambaza" politikası uygulandı. IŞİD/PYD/ABD'nin bölgede meydana getirdiği olaylar sonucunda Suriye'nin kuzeyindeki halk yerinden yurdundan göç ettirildi. Böylece dört milyonu aşkın Suriyeli mülteci Türkiye sınırlarından içeriye boca edildi.

Fırsattan istifade eden PYD, Suriye'nin kuzeyinde ABD destekli olarak bağımsız yapısını iyice pekiştirmiş oldu. Terörist güruh ABD tarafından eğitilmesi, donatılması ve yönetilmesiyle bölge topraklarını fiilen gasp etti.

Türkiye'yi Rusya'yla karşı karşıya getirmek!

Türkiye vahim hatayı ise Süleyman Şah Türbesi'ni yerinden taşıyarak yaptı. Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması PYD'nin hem önünü açtı hem de Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan emrivakilere karşı hareket edemeyeceği duygusu yaratmış oldu.

Suriye'de bir yanda rejimle Rusya/İran, karşısında ise PYD ile ABD/IŞİD ve diğer unsurlar vardı.

Türkiye'nin önceleri Suriye içindeki etkinliği sınırlıydı. ABD, bir yandan Türkiye'nin düşmanı olan terör örgütü PKK/PYD ile iş tutarken diğer yandan da Türkiye'yi Rusya'dan uzak tutmaya özel bir gayret göstermişti.

Bir proje olan Rus uçağının düşürülmesiyle Türkiye ile Rusya ilişkileri olabildiği kadar kötüleştirildi. Bu durum PYD'ye tam bir yıl kazandırdı. Böylece PYD elini kolunu sallayarak bölge üzerinde hâkimiyetini pekiştirmiş oldu.

Uzun zamandır CIA/MOSSAD etkisiyle oluşturulan Ergenekon/Balyoz davalarıyla da TSK'nın operasyon kabiliyeti motivasyon olarak bloke edilmişti. Aynı mihrak bu defa Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdi.

Bu arada Türkiye-Rusya ilişkilerinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in de katkılarıyla ciddi iyileşmeler oldu.

Bıçak kemiğe dayandı ve Türk ordusu sınırı geçti.

Cerablus, El Bab, Dabık bölgesine gerçekleştirilen ilk başarılı operasyon İsrail/CIA/FETÖ unsurlarını tekrar harekete geçirildi.

Türkiye'yi durdurmanın yolunun Türkiye/Rusya ilişkilerinin koparılmasından geçtiğinin farkında olan bu odak, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a suikast yaptırdı.

Türkiye ve Rusya bu defa oynanan oyunu gördü ve oyuna gelmedi.

O günden sonradır ki Türkiye/Rusya/İran arasında Astana, Türkiye/Rusya arasında Soçi görüşmeleri yapıldı.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik harekâtının an meselesi olduğu şu saatlerde Rusya ve rejimle ilişkilerin sonuç almak yönünde hayati önemi vardır. Süreçte Rusya, İran ve Şam rejimiyle ilişkiler dengeli biçimde götürülmelidir.

Operasyon, diplomatik başarıyla taçlandırmalıdır.

               

 

Yazarın Diğer Yazıları