Suriye'de PKK'ya meşrulaştırma planı

Suriye'de PKK'ya meşrulaştırma planı
CHP'li Öztürk Yılmaz, ABD'nin, Suriye Demokratik Meclisi'ni Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüştürüp PKK'yı bu bölgede meşrulaştırmak amacında olduğunu belirtti.

Fatih ERBOZ/Ankara

Suriye'de terör örgütü PKK, Fırat'ın doğusunda ABD ve Rusya'nın da desteklemesiyle her geçen gün yeni bir vitrin sahibi oluyor.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD'nin, Suriye Demokratik Meclisi'ni yerel gruplarla destekleyerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştürmek istediğini belirtti.

Yılmaz, "Bu noktada Esad ile görüştürüp PKK'yı orada meşrulaştırmak amacındalar. Türkiye'nin yapması gereken, bir an önce Esad ile görüşüp bu planı bozmak olmalıdır" dedi.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD'nin, PKK-PYD'nin bölgede meşrulaşarak var olmasını istediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"ABD, Suriye Demokratik Meclisi'ni yerel gruplarla destekleyerek ortaya yeni bir kompozisyon, yeni bir vitrin çıkartıyor. Böylelikle yeni bir yapının önü açılmış olacak. Bu noktadan sonra da görüşmeler suretiyle bir anlamda meşruluğu kazandırıp, pekiştirecek. ABD'nin buradaki açık planı bu. PYD-PKK Menbiç, Deyrez-Zor ve bunun altındaki bölgeleri Beşar Esad'a bırakıyor, bunun karşılığında ise Fırat'ın doğusunda kendisine özerk bir bölge ediniyor. ABD'de de zaten bunu destekliyor. Bunların sonucunda Esad ile yapılacak görüşmelerle de PKK-PYD'ye meşruluk kazandırıyor. Bunun yanında Suriye'de ise Suriye ordusundan farklı olarak bir güvenlik unsuru oluşturuyor. Bunu da yerel unsurlarla destekliyor. Böylelikle karşımıza yeni bir PKK-PYD kompozisyonu ve vitrini çıkmış oluyor."

CHP'li Yılmaz, ABD'nin, Rusya'nın Suriye'den gitmek istemediğini İran'ın ise bölgede kalıcı olmak istediğini belirtti. Bu noktada Türkiye'nin öncelikle bunları çok iyi analiz etmesi gerekiyor. Bölgede PKK-PYD unsurları tüm bu boyutuyla ele alınmalı ve meşrulaştırma çabaları bu çerçevede görülmelidir" diye konuştu.

Türkiye'nin hiç vakit kaybetmeden Suriye rejimi ile temasa geçmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, bu bölgede bir PKK-PYD devleti kurulmasının önüne de ancak böyle geçilebileceğini dile getirdi. İdlib'deki radikal unsurların temizlenmesi gerektiğine de değinen Yılmaz şöyle devam etti:

"Daha önce Halep kuşatmasında radikal unsurlar İdlib'e getirilmişti. Suriye'de Dera'da yapılan operasyonlarda buradan çıkarılan radikal unsurlar yine İdlib'e getirildi. Türkiye şimdi buradaki radikal unsurları temizlemeli ve Suriye rejimine radikal unsurların tahliyesi konusunda yardım etmeli. Bundan başka bir çözüm görünmüyor."

ABD ile şu aşamada İdlib'de bunları yapmanın çok zor olacağını aktaran Yılmaz, "Bunu ancak Rusya ile yapabilirsiniz, şartlar öyle görünüyor. Bunu yaparken anlaşırsınız ve radikal unsurları ancak böyle temizleyebilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeden Suriye rejimi ile temasa geçmeniz gerekiyor. Eğer Suriye rejimi ile temasa geçilmezse artık bu şartlar içinde bu, ihmalin çok ötesinde bir yanlış olacaktır" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler