Suriye’de Türk gözlem noktası kuşatma altında

Suriye’de Türk gözlem noktası kuşatma altında
Suriye ordusu, İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun kasabasına komşu olan Hama ili kırsalındaki muhalifleri kuşatma altına aldı.

Devlet televizyonu, ordu güçlerinin bölgedeki birçok kritik noktayı ve güzergahı ele geçirdiğini, yıllarca muhaliflerin kontrolünde kalan kırsalın rejimin kontrolüne geçmesinin an meselesi olduğunu duyurdu.

Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler, yaklaşık 2,5 yıl önce kimyasal silah saldırısıyla gündeme gelen Han Şeyhun kasabasını, Rusya’nın yardımıyla ele geçirmişti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya’nın desteklediği rejim yanlısı güçlerin, 2012’den bu yana muhaliflerin kontrolünde bulunan Kafr Zita kasabasını aldı.

Devlet televizyonu El İkhbariya ve İnsan Hakları Gözlemevi, yakınlarda bulunan Morek kasabasındaki Türk askeri gözlem noktasının da etrafının kuşatıldığını öne sürdü.

photo-2019-08-23-11-49-12.jpg

Türkiye, Rusya ile varılan mutabakat kapsamında, İdlib’de 12 askeri gözlem noktası kurmuştu. 19 Ağustos’ta, Morik’te bulunan 9 No’lu gözlem noktasının güvenliğini sağlamak üzere bölgeye gönderilen Türk askeri konvoyuna rejim güçlerince hava saldırısı düzenlenmiş ve üç sivil hayatını kaybetmişti.

Suriye ordusu, dün öğle saatlerinde İdlib’e bağlı kritik Han Şeyhun kasabasının merkezine girmişti. Han Şeyhun’un yanı sıra, güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin kuşatması altında kalmıştı.

gozlem-1.jpg

OPERASYON NİSANDA BAŞLADI

Han Şeyhun kasabası nisan ayı sonunda Suriye Ordusu ve müttefikleri tarafından başlatılan askeri operasyonun temel hedefiydi.

Rusya öncülüğündeki hava saldırıları, İdlib'in güneyindeki toplulukları kırıp geçirmiş ve 500 bin kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı.

Radikal örgütler, İdlib içinde ve vilayetin büyük bölümünde Esad karşıtı diğer savaşçılarla karışmış durumda…

Terör örgütlerinin buradaki varlığı ise Rusya ve Suriye tarafından ülkenin tüm kuzeybatısında tekrar kontrolü sağlamak için bir bahane olarak kullanılıyor.