Suriye'deki muhaliflerin son kalesi de düştü!

Suriye'deki muhaliflerin son kalesi de düştü!
Suriyeli muhaliflerin Lazkiye bölgesindeki son kalesi olan ve büyük bir stratejik konuma sahip olan Rabia dün Beşar Esad rejimi tarafından ele geçirildi. Böylece Esad ordusunun Türkiye sınırına dayanmasının da yolu açılmış oldu.

Suriyeli muhaliflerin, ülkenin batı kesiminde yer alan Lazkiye bölgesindeki son kalesi Rabia kasabası, dün itibariyle Beşar Esad rejimi tarafından ele geçirildi. Rus savaş uçaklarının da destek verdiği operasyonların sonuçlanmasıyla, Suriye ordusunun Türkiye sınırına dayanmasının da yolu açılmış oldu. Şam yönetiminden yapılan açıklamada, kuşatmaya ordu birliklerinin yanısıra, gönüllü milislerin de katıldığı kaydedildi. 2012'den bu yana, Suriyeli Türkmenlerin de içinde bulunduğu geniş bir muhalif koalisyonun kontrolünde bulunan Rabia kasabası, bölgedeki en stratejik noktalardan birini oluşturuyor. Rabia'nın rejimin eline geçmesiyle, muhalifler Lazkiye bölgesindeki son üslerini de kaybetmiş oldu. Muhalifler, bölgedeki bir diğer kritik nokta olan Salma kasabasını 12 Ocak'ta rejime kaptırmıştı. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz 48 saat boyunca rejim güçleri Rabia çevresindeki 20 köyü muhaliflerden geri alarak, kasabanın düşürülmesini de garantiledi. 

HAVADAN RUS DESTEĞİ 
Suriye ordusu, Türkmenlerden ve diğer gruplardan oluşan muhalif oluşumları Lazkiye'nin kuzey kesimlerinden uzaklaştırmak için savaşıyor. Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarının rejimin ilerlemesini büyük ölçüde kolaylaştırdığı belirtilirken, muhalifleri durdurma iddiasıyla yapılan bombardımanlar sonucu çok sayıda sivil de hayatını kaybediyor. 2011'de patlak veren halk ayaklanması ve çatışmaların Suriye'ye maliyeti, en az 260 bin ölü. Gerçek bilançonun ise, bu rakamın çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

DEYR EZ ZOR'DA RUS KATLİAMI: 90 ÖLÜ
Suriye'nin doğu kesiminde yer alan Deyr ez Zor bölgesinde Rus savaş uçaklarının düzenlediği bombardımanlar sonucu, son 48 saat içinde en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğunluğunun siviller ve kadınlarla çocuklar olduğu belirtilirken, Rusya'nın resmi açıklamalarında operasyonların DAEŞ militanlarını hedef aldığı iddia edildi. Rus savaş uçaklarının, DAEŞ'le mücadele görünümü altında Suriyeli muhalif grupları kasten hedef aldığı ve sivilleri bombalamaktan da kaçınmadığı biliniyor.