Suriyeli krizi ilkokullara sıçradı!

Türkiye'nin birçok sorunu var… Bu sorunlar çözülemediği için "mesele"ye dönüşüyor.

Ekonomik kriz, depreme hazırlıklı olmayan binalarımız, altyapı, terör, dış politika ve sığınmacı meselesi…

Özellikle Suriyeli sığınmacılar konusu her geçen gün Türkiye'nin demografik yapısını daha çok tehdit ediyor. Tıpkı büyük depremi haber veren fay hareketleri gibi günden güne sıkışma artıyor.

Suriyeli sığınmacıların eğitim almaları en tabii hakları. Ancak, Türkiye'nin mevcut eğitim sistemi bile kendi vatandaşlarına yetemiyor.

Bunun üzerine bir de Suriyeli öğrencilerin okullara entegrasyon sorunu eklenince ortalık epeyi bir karışıyor.

Haberimiz Sakarya'dan… Sakarya yerel basınında çıkan haberi yorumsuz paylaşıyorum:

***

"Sakarya Bahçelievler Gazi İlkokulu'nda sığınmacı öğrenciler için sınıf açılmasına veliler tepki gösterdi. Okulun konferans salonundaki toplantıda gergin anlar yaşandı.

200 dolayında yabancı uyruklu öğrencinin eğitim alacağı "Uyum sınıfı" için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından en uygun okulun Serdivan Bahçelievler Gazi İlkokulu olduğu belirlendi. Bunun üzerine veliler ayaklandı. Bu sabah okul bahçesinde toplanan veliler, okullarında açılacak olan uyum sınıfları arasında ortaokul öğrencilerinin de bulunduğunu ve ilkokul çocukları ile Türkçe bilmeyen ve başka kültüre sahip çocukların bir arada eğitim görmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Yatıştırmaya çalıştı

Velilerin toplanması ile okula gelen İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yakup Çakmak ve Serdivan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Dere, velileri yatıştırmaya çalıştı. Okul bahçesinden konferans salonuna alınan velilere yabancı öğrencilerin neden bu okula alındığını anlatmaya çalışan Milli Eğitim Şube Müdürü Çakmak, velileri ikna etmeye çalıştı. Ancak veliler bir türlü yatışmadı. Veliler, sorun çözülene kadar okul bahçesinden ayrılmayacaklarını söylediler.

Milli Eğitim Müdürü'nden açıklama

Yaşanan tepki üzerine açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, bu kararın tüm Türkiye'de uygulandığını, Sakarya'da farklı okullarda 67 adet bu şekilde sınıf açtıklarını dile getirdi.

Durmuş'un açıklaması şöyle;

'Milli Eğitim Bakanlığının 2019/15 sayılı Genelgesi ile ülkemizde ikamet eden 3.-12. sınıflarda okuyan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik 'Uyum Sınıfları' açılması istenmiştir.

İlgili genelge gereğince; İlimizde çalışmalar başlatılmış ve Mayıs 2019 ayında yapılan Türkçe Yeterlilik Sınavında (TYS), 60 puan altında kalan yabancı uyruklu öğrenciler ile bu sınava girememiş yabancı uyruklu öğrencilerden okul komisyonları tarafından yapılan sınav sonucunda 60 puan altında kalan yabancı uyruklu öğrencilere uyum sınıfları açılmıştır.

Bu kapsamda ilimizde; ilkokul düzeyinde 558 öğrenciye 28 adet, ortaokul düzeyinde 724 öğrenciye 32 adet, lise düzeyinde 150 öğrenciye 7 adet 'Uyum Sınıfı' olmak üzere, 1432 öğrenciye toplam 67 adet sınıf açılmıştır.

Serdivan ilçemizde de yapılan çalışma sonucunda 3 adet ilkokul (72), 3 adet ortaokul (80) ve 2 adet lise (42) düzeyinde olmak üzere toplam 8 sınıfta 194 yabancı uyruklu öğrenci, zorunlu olarak uyum sınıflarına alınmıştır.

Serdivan ilçemizde halihazırda iki adet ortaokulda güçlendirme ve bakım-onarım çalışmaları yürütülmesi sebebiyle eğitim öğretim yapılamadığı için derslik sıkıntısı çekilmektedir.

Serdivan Kaymakamlığımızın da onayları ile uyum sınıfı açılması için ilçedeki mevcut okullardan boş sınıfları bulunan Bahçelievler Gazi İlkokuluna, ilkokul ve ortaokul düzeyinde 6 sınıf, Serdivan Farabi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesine ise 2 sınıf olmak üzere Hakkı Demir Ortaokulunun onarımı ekim ayı sonu itibari ile bitmesi öngörülmektedir. Bu durumda söz konusu ortaokul düzeyindeki uyum sınıfları buraya alınacaktır.

Bu eğitim bir yarıyıl boyunca devam edecek olup uyum sınıfına alınan öğrenciler Ocak ayında tekrar Türkçe Yeterlilik Sınavına (TYS) alınarak eğitim aldıkları okullarına gönderileceklerdir."

***

İşte sığınmacı nüfusunun en az olduğu illerimizden biri olan Sakarya'da yaşananlar…

Yoruma, söze gerek bıraktırmıyor.

Dilimizi ve kültürümüzü bilmeyen çocukları "uyum sınıfı" adı altında Türk öğrencilerle okumaya zorluyoruz.

Böyle bir eğitimden sığınmacı çocuklar ne alabilir ne öğrenebilirler?

Peki Türk çocukların, onların eğitim süreçleri nasıl etkilenecek?

Yazarın Diğer Yazıları