Suriyeli seçmen konusunda neler oluyor? Geçen hafta 36 bin denilmişti

Suriyeli seçmen konusunda neler oluyor? Geçen hafta 36 bin denilmişti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı Suriyeli seçmen sayısı ile beş gün önce AKP’den aynı konuda gelen açıklamadaki rakamlar kafaları karıştırdı. Yapılan iki açıklamaya göre bir hafta içinde oy kullanacak Suriyeli sayısı 17 bin arttı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Türkiye’de seçimlerde oy kullanacak Suriyeli seçmen sayısı ile ilgili bir hafta içinde yapılan iki açıklamada ortaya çıkan rakamlar kafaları karıştırdı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu 'Göç ve Uyum' Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, "72 bin Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Yalnız 72 bin Suriyeli vatandaşın 36 bini çocuk. Bunların arasında doktor olanı var, iş adamı olanı var. Ekonomik akademik potansiyele sahip olanları Türk vatandaşı yapıyoruz. Bunların başka ülkelere kayıp gitmesini istemiyoruz. Yetişkin 36 bin Suriyeli oy kullanacak. İlk seçimlerde oy kullanabilecekler. Kamuoyunda 3,5 milyon Suriyelinin oy kullanacağı iddiaları var. Böyle bir ihtimal yok." İfadelerini kullanmıştı.

BEŞ GÜNDE 17 BİN KİŞİ ARTTI

AKP’li Uslu’nun açıklamalarından 5 gün sonra ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu seçimlerde oy kullanacak Suriyeli sayısını açıkladı.  Soylu yaptığı açıklamada, seçimlerde 53 bin 99 Suriyelinin oy kullanabileceğini söyledi.

AKP’den yapılan iki açıklamadaki rakamlarda meydana gelen artış ise dikkat çekti. İki açıklama arasında geçen beş gün içinde oy kullanacak Suriyeli sayısı 17 bin kişi artış gösterdi. Bir hafta içinde ortaya çıkan bu artışın sebebi henüz netlik kazanmadı.

İlgili Haberler