Suriyeli sığınmacılar Türk vatandaşlığı istiyor

Suriyeli sığınmacılar Türk vatandaşlığı istiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeye 2 milyon sığınmacının yerleştirilmesi projesine karşın, Suriyeli sığınmacılar Türk vatandaşlığı istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgede Türkiye’de yaşayan 2 milyon Suriyeli sığınmacının yerleştirileceğini açıklamşıştı. Erdoğan, söz konusu bölgede Suriyelilerin barınma ve istihdamı için yaklaşık 50 milyar dolar gerektiğini belirtmişti.

Ancak Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeye sığınmacıların tam desteğinden söz etmek mümkün görülmüyor. Aksine Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar Türk vatandaşlığı istiyor. BBC’nin konuştuğu bazı Suriyeli sığınmacılar, güvenli bölgeye yerleşme önerisine sıcak bakarken, bir kısmı ise Türk vatandaşlığı istiyor.

BBC’nin Suriyeli sığınmacılarla görüştüğü haberin ilgili bölümü şöyle:

“Samo şimdi Türkiye'den vatandaşlık istediklerini söylüyor.

El Nasır ise Azez'li olduğunu, sekiz yıldır Türkiye'de yaşadığını ve artık kendi vatanının Türkiye olduğunu belirtiyor ve eliyle sık sık, Ülkücülerle özdeşleşmiş bozkurt işareti yaparak anlatıyor:

"Gitmem, hayatta gitmem. Kan, aynı kan. Ben artık buradayım. Üç çocuğum var burada. Şimdi üçü de okula gidiyor. Nasıl olacak? Hepsine Türk vatandaşlığı lazım. Tek devlet, tek bayrak, tek millet.

"Bana kimlik lazım, Türk vatandaşlığı lazım. Daha almadık, inşallah alırız. Allah Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Allah Tayyip'e uzun ömür versin."

İsmini vermek istemeyen Suriyeli bir pazarcı genç, "Suriye'de mülkü olan, arazisi olan oraya gitmek ister. Ama benim Halep'te bir şeyim kalmadı, evimiz gitti. Benim gibiler burada kalmak ister" diyor.

"Peki örneğin Tel Abyad ya da Resulayn yakınlarında konutlar inşa edilirse giderler mi?" diye sorduğumuzda ise "O zaman Suriyelilerin çoğu gider. Evi olursa, güzel bir memleket olursa giderler" cevabını veriyor.”