Suriyeliler Erdoğan'ın seçilmesini istiyor

Suriyeliler Erdoğan'ın seçilmesini istiyor
Türkiye'deki nüfusu 4 milyona yaklaşan Suriyeliler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın seçilmesini istiyor. İstanbul Suriyeliler Toplum Birliği Başkanı Dr. Hamitoğlu, "Muhalefetin 'Suriyelileri göndereceğiz' sözleri onları korkutuyor" dedi.

24 Haziran'daki seçimlerde muhalefet adaylarının birleştiği bir ortak nokta da Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesi oldu. Suriyelilerin muhalefet tarafından dile getirilen bu durumdan dolayı korku yaşadıkları, bu yüzden Erdoğan'ın seçilmesini istedikleri öğrenildi.

'SEÇMEN OLSALARDI ERDOĞAN'A OY VERİRLERDİ'

İstanbul Suriyeliler Toplum Birliği Başkanı Dr. Mustafa Hamitoğlu, yaklaşık 4 milyon Suriyelinin kendi istekleri doğrultusunda burada bulunmadıklarını, zorunlu bir şekilde Türkiye'ye sığındıklarını söylerken şu ifadeleri kullandı:

"Suriyeli sığınmacıların çoğu seçimi korku ve endişe ile takip ediyor. Muhalefetin gösterdiği adayların, seçim meydanlarında 'Suriyelileri göndereceğiz' şeklindeki açıklamaları doğal olarak bu insanları korkutuyor. Dolayısıyla herkes şu andaki iktidarın ve istikrarın devamını istiyor. 4 milyon Suriyeli, Türkiye'de seçmen olsaydı büyük ihtimalle AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için oy kullanırdı. Tabii ki farklı düşünenler de vardır. Ancak çoğunluğu kaderlerini Cumhurbaşkanın kaderine bağlamış durumda. O nedenle herkes Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için dua ediyor." 

Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada vatandaşlık verilen 30.000 Suriyelinin oy kullanacağını söylemişti.

'BİZİM İÇİN MEVCUT İKTİDARIN DEVAM ETMESİ LAZIM'

Filistin Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hazem Antar da şu açıklamayı yaptı:

"Her zaman Türk halkına saygı duyduk ve bunu da her zaman göstermeye çalışıyoruz. Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'one minute' çıkışından itibaren Filistin'e ve Filistinlilere daha fazla ilgi başladı. Bu demek değil ki 1960'larda 70'lerde, 80'lerde ilgi yoktu. Elbette vardı ama bu kadar halk tabanına inmiş bir ilgi yoktu. Umarız kartopu gibi büyüyen bu ilgi devam eder. Cumhurbaşkanın İslam İşbirliği Teşkilatı'nı toplantıya çağırdıktan sonra birtakım kararlar alındı. İnşallah 24 Haziran'da yapılacak seçimlerden sonra var olan hükümet devam eder. Türk halkının ve burada yaşayan biz Filistinlilerin istikrarı için mevcut iktidarın devam etmesi lazım."

'BEN GELİNCE GÖNDERECEĞİM DEMEKLE OLMAZ, ARTIK MÜLTECİ DEĞİLİZ'

Antar, Türkiye'de artık mülteci konumunda olmadıklarını vurgulayarak, "Uzun yıllardır burada yaşıyoruz. Çoğumuz doktor, mühendis veya iş adamı olarak hayatını sürdürüyor. Seçim vaatleri arasında yer alan yabancıların Türkiye'den gönderileceği ile ilgili birtakım söylentiler duyuyoruz ve doğal olarak bu bizi de rahatsız ediyor. Bu öyle 'Ben gelince göndereceğim' demekle olmaz. Bir çözüm yolu bulunmadan olmaz. Umarım mültecilerin korktukları başlarına gelmez" diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI TÜRKİYE'DE ALDIK'

Mısırlı fitoterapi uzmanı 54 yaşındaki Halit Müşrif, 24 Haziran Erdoğan'ın zaferle çıkması için dua ettiklerini söyledi:

"Seçimlerde galibiyet inşallah Cumhurbaşkanının olacaktır. Allah'ın izniyle başarılı olmasını bekliyoruz çünkü dünyanın her yerinde yaşayan bütün Müslümanlar için Türkiye güvenli bir yer oldu. Biz Türkiye'de bulunan Arap topluluğu olarak, AK Parti'nin başarısını temenni ediyoruz çünkü biz kendi ülkemizde özlediğimiz özgürlüğün tadını Türkiye'de aldık. Bu sebeple bu seçimlerde de Erdoğan ve AK Parti'ye başarılar diliyoruz."

'BİZ SURİYELİLER GELECEĞİMİZİ KESTİREMEDİĞİMİZ İÇİN ENDİŞELİYİZ'

Eldurra, şöyle devam etti:

"Seçim sonuçlarını merakla takip ediyoruz. Tabii ki Türkiye'de var olan istikrarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden zaferle çıkmasını istiyoruz. Olası bir yönetim değişikliği birçok sorunu da beraberinde getirecek. Özellikle Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler geleceğimizi kestiremediğimiz için endişe içindeyiz. Türkiye'nin ve bölgenin istikrarı için var olan hükümetin devamından yanayız."

'HÜKÜMET DEĞİŞİRSE SURİYELİLER İÇİN SIKINTILI BİR DURUM ORTAYA ÇIKAR'

Türkiye'deki seçimlerin, Türkiye ile coğrafi bağlantısı olan tüm ülkeleri yakından ilgilendirdiğine işaret eden Akhmetjonov, şöyle devam etti:

"Çevre ülkelerdeki iç savaş, terör ve ekonomik nedenlerle Türkiye'ye gelen çok sayıda mültecinin de kaderinin belirleneceği bir seçim olacak. Hükümet değişikliği durumunda Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen milyonlarca sığınmacı için sıkıntılı bir durum ortaya çıkar. Ama kanaatim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçimleri kazanacağı yönünde."

İlgili Haberler