Suriyeliler, Türkleri işinden ediyor

Suriyeliler, Türkleri işinden ediyor
Türkiye'de işsizlik rakamları gün geçtikçe artarken, CHP'li Yılmakaya, Suriyelilerin Türkleri işinden ettiğine dikkat çekti.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye'de işsizlik tüm bölgelerde büyük bir problem yaratırken, aynı zamanda son yıllarda Suriye'den göç alan kentlerde başka sorunları da beraberinde getiriyor. Şu anda şehrin genelinde 500 bine yakın Suriyeli bulunduğunu söyleyen CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, "Suriyelilerin bazı imtiyazları var. Reçeteleri, hastaneleri bedava. Sigortaları yapılmadığı için fabrikaların bir kısmında çalışıyor. Normal işçiler işinden çıkıyor. Bu noktada işsizlik artan böyle bir toplumda sorun başka alanlara da gidiyor. İşsiz kalanların çoğu varoş bölgelerde, evlerine yük olacaklar. Bunlar önümüzdeki günler için tehlikeli. Bu açıdan kaygılanıyoruz açıkçası" dedi.

Sanayicilerin yaşanan sıkıntılardan dolayı işçi çıkarmak zorunda kaldığını ifade eden Yılmazkaya şunları belirtti:

"Ben kendi seçim bölgem Gaziantep'te yaşanan ekonomik sıkıntıların sonuçlarını görebiliyorum. Sadece sanayiciler değil, küçük ölçekli işletmeler de işçi çıkarmak zorunda kalıyorlar. Bunları duyuyoruz, görüyoruz. Gaziantep Türkiye'nin önemli büyük sanayi bölgelerinden biri. Bu sonuçta insanlar için büyük sorun. İnsanlar bunu dillendiriyor. Vatandaş bize dert yanıyor. İşsiz kalan da dert yanıyor, iş yapamayan iş sahibi de dert yanıyor. Bu bölge çok hassas bir bölge. İşsizlik noktasında sıkıntı yaratan bu."

Bölgede toplumsal olayların olabileceği endişesini taşıdıklarını aktaran Yılmazkaya, şöyle devam etti:

"Aslında biraz da siyasi kimliğimizle değil, vicdanımızla konuşuyoruz. İşsizlik çok sıkıntı yaratıyor. Suriyelinin biri bir çocuğa tacizde bulunduğu için geçtiğimiz günlerde ciddi olaylar yaşandı. Kentin psikolojisi böyle. Emniyet güçleri olayı büyütmedi, engelledi. İşsizlik yüzünden olası bir olay büyük toplumsal patlamalara neden olabilir. Sanayicinin derdi zaten ekonomik. Doların durum belli. İşsizlik artarsa, insanlar rahatsız oluyor. 500 kişi işsiz kaldı 2 bin 500 kişi etkileniyor. 6-7 bine yakın sanayi kuruluşu var. Bunların toplamını düşünün, burada kargaşaya neden olabilir.

İlgili Haberler