Suriyelilere özel doğum servisi

Suriyelilere özel doğum servisi
Türkiye'ye göçün başlamasından bu yana Suriyeli sığınmacıların doğum oranı Türk vatandaşlarını geride bırakırken, Konya'da sığınmacılara özel doğum servisi açılacağı öğrenildi. İl Sağlık Müdürü, yaptığı açıklamada normal servislerde doğumların sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ekonomiyle birlikte vatandaşın birinci gündemi Suriyeli sığınmacı sorunu.

İktidarın görmezden geldiği sorun ekonomik ve sosyal açıdan vatandaşı içinden çıkılmaz bir duruma sürüklerken, Suriyeli sığınmacıların doğum oranının Türk vatandaşları geride bırakması da dikkat çekici bir başka detay.

SGK prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş, sağlık hizmetlerinden ücretli yararlanmak zorunda kalırken, sığınmacıların ücretsiz tedavi ve ilaç ihtiyacını karşılaması ise tartışmalara neden olmuştu.

Yaşanan bu gelişmelerin gölgesinde Konya'da yeni bir tartışma konusu daha ortaya çıktı. Öyle ki Suriyeli sığınmacılar için özel doğum servisleri açılacağı öğrenildi.

"YILDA 4 BİNE YAKIN SURİYELİ ÇOCUK..."

Konuya ilişkin konuşan Konya İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Koç, Suriyeliler’e özel bir Kadın Doğum servisi açmak için Sağlık Bakanlığı ile temas kurduklarını dile getirdi.

2019 değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Suriyeliler’in doğumu, çoğunlukla kamu hastanelerinde oluyor. Bu durum da bazen sıkıntılara sebebiyet veriyor. Yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebilmek adına Nakiboğlu Göçmen Sağlığı Merkezi üzerine yataklı servis oluşturma çalışmamız var. Bunun finansmanı da Avrupa Birliği (AB) fonuyla sağlanacak. Bu yıl nihayete erdirilmesini düşünüyoruz. Konya'da yılda 4 bine yakın Suriyeli çocuk doğuyor. Suriyeliler’in doğumu, oransal olarak bize göre daha yüksek. Konya'da ise yılda 29 bin doğum oluyor. Suriyeliler'in ne zaman kendi memleketine gidecekleri de belli değil. Ona göre bir önlem almak zorundayız."