Suriyelilere uzatılan el neden Doğu Türkistan'a uzatılmıyor?

Suriyelilere uzatılan el neden Doğu Türkistan'a uzatılmıyor?
Bütçe görüşmelerinde konuşan İYİ Partili Fahrettin Yokuş, 'Suriyelilere uzatılan el neden Doğu Türkistan'da zulüm gören ve İran'dan kaçan soydaşlarımıza uzatılmıyor. Bu çifte standardın sebebi nedir?' dedi.

FATMA GÜL/YENİÇAĞ

TBMM’de yapılan bütçe görüşmeleri sert tartışmalarla devam ediyor. İYİ Parti adına konuşan Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, hükümetin Doğu Türkistan hakkında hiçbir adımının olmamasına çok sert eleştirdi.

15 Avrupa ülkesinin Çin’e karşı Doğu türkistan’ı savunan açıklamalar yayınladığını ama Türkiye’nin bu konuyu görmezden geldiğini belirten Yokuş, “Doğu Türkistan’da kan ağlayan milyonlarca milyonlarca Türk’ün ızdırabını vicdanlarınıza ses olarak getirmeye çalışıyorum. İnsan Hakları izleme kurulu oradaki durumun çok ağır olduğunu sistematik bir şekilde zulüm yapıldığını ilan ediyor. 15 Avrupa ülkesi açıklamalar yayınlıyor. Ama Türkiye’den tık yok. Aynı şekilde 11 Uygur Türkü İstanbul’da aylardır cezaevinde sürünüyor. İranlı aydın Cavadbeyli, Van’da sürgün yaşarken Adana’ya gönderiliyor. Ama ülkemizi yönetenler bunların Müslüman, insan ve Türk olduklarından haberleri yok herhalde” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin zulme göz yumup Çin ile anlaşmalar yapmasını eleştiren Yokuş, “Çin ile 3.6 mşlyar dolarlık anlaşma yapmışız. O zaman Çin’in zulmüne sessiz kalmak lazım. Bak İran’la da görüşmeler yapıyoruz. İran’a da söz söylenir mi? Ama Suriyeliler bu ülkeye transit girip çıkıyor. Kardeşim, insansa Doğu Türkistanlı da insan. İnsansa İranlı da insan. Müslümansa bunlar da Müslüman. Artı Türk. Şunu söylüyorum; bu ülkede her Türk’ün hakkı vardır. Burası anavatanıdır. Siz onları tutsak yapamazsınız. Bir an önce serbest bırakın. Ülkemizde huzur içinde yaşasın” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler