Suriye'den köle ithalatı! Kiralayıp Türkiye'de dilendiriyorlar

Suriye'den köle ithalatı! Kiralayıp Türkiye'de dilendiriyorlar
İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy, Suriyeli yoksul ailelerin çocukları üzerinden yapılan köle ticaretinin acı detaylarını açıkladı. Köle tüccarları "İş bulacağız" diye ailelerden kiraladığı çocukları Türkiye'de dilendiriyor.

Sümeyra Kırca / Yeniçağ – Özel Haber

Yaşanan iç savaşın bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan başka bir acı tablosu İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy tarafından gözler önüne serildi.

Suriye uyruklu vatandaşların savaş sonrası doğan kimliksiz çocukları Türkiye''de zorla dilendirip çocuk köle ticaretinde kullandığını anlatan İlay Aksoy, vicdanları kanatan ''Köle Çocuk Ticareti'' hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2017 yılında Suriyeli bir çocuğun polise yaptığı şikayet sonunda ortaya çıkan şebekenin, yüzlerce Suriyeli çocuğu işkence ederek dilendirdiği ve bu olayın mahkeme tutanaklarına geçtiğini belirten İlay Aksoy, "Burada korkunç bir dram var. Suriye uyruklu vatandaşlar, kendi ülkelerinde savaş sonrası doğan kimliksiz çocukları sınırdan kaçak yollarla Türkiye''ye getiriyor ve onlara işkence yaparak dilendiriyor. Ben mahkeme tutanaklarını okuduğumda kanım dondu. Bu çocuklar büyüyünce suça teşvik edilecek. Bu olay artık Türkiye''nin iç güvenlik meselesi olmuştur ve bu konuda ciddi adımlar atılmalıdır." dedi.

ÇOCUKLARI AİLELERİNDEN KİRALIYORLAR

İlay Aksoy, Suriyelilerin yaptığı köle ticareti detaylarını mahkeme tutanaklarına dayanarak şöyle anlattı:

"Çocukları köle ticaretinde kullanan örgüt lideri Suriye''deki yoksul ailelere gidiyor ve çocuklarınızı 6 aylığına 200 lira para karşılığında bize verin onlara Türkiye''de iş bulalım ve size de her ay düzenli olarak para gönderelim diyorlar. Yoksul aileler de para karşılığı çocuklarını bu adama veriyor. Örgüt lideri topladığı bu çocukları grup liderine zimmetliyor. Grup liderinin 5 tane yardımcısı var. Çocuklar 5 gruba ayrılıyor ve yardımcılara zimmetleniyor.

Grup liderinin yardımcıları bu çocukları depolarda, kötü yerlerde barındırıyor. Bir de saha elemanları var. Saha elemanları her sabah 7''de bu depolara geliyor ve çocukları toplayıp şehrin belli yerlerine koyuyor. Çocukların buralarda dilenmesini sağlıyor ve çocukların para saklamaması için her 2 saatte bir gelip paralarını topluyor. Eğer bir çocuk 300 liranın altında para getirirse o çocuk grup lideri tarafından dövülüyor, işkenceye maruz bırakılıyor. Bunu çocukların polislere verdiği ifadelerden anlıyoruz. Çok para getiren çocuklar çeteler arası satılıyor."

Emniyetin yaptığı operasyonlarda şimdiye kadar 160''tan fazla çocuğun tespit edildiği ve sosyal hizmetlere verildiğini anlatan İlay Aksoy, çete üyelerinin çocukları yurtlardan kaçırdığını aktardı.

SURİYE DEVLETİ İLE DİYALOG KURULMALI

Hem Türkiye''nin iç güvenliği için hem de Suriyeli çocuklara yapılan bu zülme son vermek için iktidarın acilen Esad ile görüşmesi ve diyalog kurması gerektiğini dile getiren İYİ Partili İlay Aksoy, "Türkiye devleti, Suriye devleti ile muhatap olup her iki devlet ortak istihbarat kanallarını harekete geçirmeli. Büyük elçilikler karşılıklı geri dönmeli. Suriye devleti kendi vatandaşını kayıt altına almalı. Bu insanların kendi devletlerine, vatandaşlık haklarına kavuşmalarına izin verilmeli" dedi.

SURİYEDE DOĞUP VATANDAŞLIK ALAMIYORLAR

Özgür Suriye Avukatlar Birliği''nin raporunu ele alan İlay Aksoy, Suriye''nin muhalif bölgesinde yaşayan Suriyelilere, devletin resmi kurumları kapatıldığı için kimliklerinin de olmadığını açıkladı. "Düşünebiliyor musunuz, kendi toprağında doğmuş ama vatandaşı olamamışlar. Bu tamamen insan haklarına aykırı bir durum" diyen İlay Aksoy konuşmasına şöyle devam etti:

"Özgür Suriye Avukatlar Birliği raporuna göre orada doğan çocukların, kadınların, erkeklerin çoğunlukla kimlikleri yok. Boşanmalar, ölümler ve doğumlar kayıt altına alınmıyor. Ölenlerin kimliklerini kullanıyorlar. Çocuklar kuma olarak gidiyor. Erkeklerin kimliği olmadığı için arsa tapularını çıkaramıyor. Malları konusunda hak iddia edemiyorlar. Çünkü kimlikleri olmadığı için ispat edemiyorlar. Kimliği olmayan çocuklar Türkiye''ye taşınıyor ve devletimiz de burada onları kayıt altına alamıyor. Kayıt altına alabilmek için iki devletin diyolog kurması şart!"