Şuşa'da Zafer, ABD'de Seçim

Azerbaycan Türk Ordusu, işgal altındaki Karabağ'da kritik bölge olarak kabul edilen Şuşa'yı işgalden kurtardı. Dün Azerbaycan sokaklarında sevinç gösterileri vardı.

      Cumhurbaşkanı Aliyev: "28 yıl sonra Şuşa'da ezan sesi duyulacak" derken, hepimizin gözlerini yaşarttı.

      CNN-Türk muhabirinin mikrofon uzattığı her Azeri Türk'ü, hem Türkiye'ye ve hem de Türk dünyasına vurgu yaptı. Burası çok daha önemli.

Neden?

Çünkü bütün Türk dünyası, Azerbaycan Devletinin şahsında duygu birlikteliğini yaşıyor. Rahmetli Atsız'ın sloganlaştırdığı bir cümle vardı: "Bütün Türkler bir ordu, katılmayan kaçaktır." Tıpkı o cümlede olduğu gibi hepimiz Azerbaycan ordusunun zaferleriyle ruhumuzda estirdiği o müthiş duyguda birleştik.

Azerbaycan birçok başarıya imza attı. Nedir bunlar?

1. Olgun, nitelikli ve aynı zamanda erdemli bir devlet görüntüsü verdi.

2. Askeri başarısını bütün dünyaya gösterdi.

3. Savaş hukukuna riayet etti.

4. Genç bir devlet olmasına rağmen, diplomaside de büyük başarı gösterdi. ABD, Rusya, AB, İsrail, hatta İran Azerbaycan'ı zora sokacak siyaset yapmadı. Belki de BM kararlarının bunda etkisi vardır. Lakin sadece bu değil, Azerbaycan'ın diplomaside gösterdiği sağduyulu siyasi akıl bunda etkili oldu. Böylece askeri başarının önü açılmış oldu.

5. Azerbaycan askeri ve diplomatik başarısı ile kırk yıllık devletlere denk bir olgunluk göstererek, uluslararası kamuoyunda psikolojik kabul alanını genişletti. Uluslararası toplumda, siyasal davranışlarıyla olgun, askeri başarısıyla etkin bir devlet var artık.

6. Azerbaycan'ın başarısında 28 yıldır bıkmadan usanmadan ısrarla topraklarının işgal altında olduğunu vurgulaması var. Karabağ milli bir dava olarak, dış politikanın merkezindeydi. Şimdi, eline silahı alınca dünya toplumu kendilerini haklı görmek durumunda kaldı.

7. Karabağ'la ilgili BM kararları MİNSK grubunda diplomatik olarak çözülemedi, lakin Azerbaycan'a Paşinyan yönetiminin sağladığı imkânlarla çözülmek üzere.

8. Paşinyan yönetimi, sadece sıcak savaşta kayıp etmeyecek, aynı zamanda sivil katliamlar sebebiyle uluslararası mahkemelerde de yargılanacak.

9. Bu savaşta Azerbaycan, sadece savaşın galibi olmayacak, aynı zamanda Ermenistan siyasi yönetimini de cezalandırmış olacak. Sivilleri öldüren Paşinyan, hem iktidarını ve hem de itibarını kayıp edecek.

****

SEÇİMİ BİDEN KAZANMIŞ

 ABD'de seçimin kimin kazanacağı genel Amerikan siyaseti açısından çok önemli olmasa da, seçilenlerin izleyeceği ana çerçeveye uygun kimi farklı politikalar  her ülkeyi ilgilendiriyor.

Özelliklede bizi.

Neden bizi?

Birincisi, Orta Doğu coğrafyasının önemli bir aktörüyüz. Tüm siyasal gelişmelerin ucu Türkiye'ye çıkıyor.

İkincisi, Amerika'yla dolaylı bir savaşın içindeyiz. Hem FETÖ, hem PKK ve hem de askeri darbeler bağlamında ABD ile her zaman çatışma halindeyiz. Buna Suriye'nin kuzeyindeki PKK/PYD faaliyetlerini ve ABD desteğini de ilave edersek vesayet savaşlarının merkezinde Suriye varmış gibi görülse de esaslı ucunda Türkiye, öbür ucunda İran var. 

Üçüncüsü, Ege ve Akdeniz'de, hatta Kıbrıs'ta gene ABD ile açmazlarımız var. Dolayısı ile genel Amerikan siyasetinin dışında seçimi kazanan Biden'in izleyeceği politikalar hepimizi bağlıyor. Yoksa emperyal güçlerin (ABD-Rusya ve Çin) hepsi aynı. Biri ötekinden daha iyi sananlar yanılıyor.  Burada esas ve önemli olan Türkiye'nin güçlü kılınması. Kırılganlığı en aza indirebilmesi. Son zamanlarda o da dibe vurmağa doğru itiliyor.

Biden kazanmış… Kim kazanırsa kazansın. Sen kendine bak. Ekonomin iyi mi, askerin nitelikli mi, teknolojik üstünlüğünü artırıyor musun, önemli olan bu.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları