Selçuk Üniversitesi (SÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın, inceledikleri süt numunelerinden bazılarında kritik değerin üzerinde ağır metal tespit ettiklerini söyledi. Süte ağır metal bulaşmasının sütün sağılması, taşınması, işlenmesi ve muhafazası sırasında da gerçekleşebileceğini belirten Akın, “Örneğin bir teneke kovaya konulan süte ağır metal geçme riski vardır. Sütün arsenik, kadmiyum, bakır, demir, cıva, nikel, kurşun ve çinko gibi ağır metallerle teması sakıncalıdır” diye konuştu. Süte bulaşan ağır metallerin peynirde de yüksek çıkabileceğini vurguladı.
Sinir sistemi bozukluğu
Akın, “Ağır metallerin olumsuz etkileri özellikle merkezi sinir sistemi, karaciğer, böbrekler, dalak ve dolaşım sisteminde görülmektedir. Vücutta biriken ağır metaller sinir sistemi bozuklukları, baş dönmesi, iştahsızlık, kalp ve damar hastalıkları, kanser, anemi gibi pek çok hastalığa sebep olur” dedi.