Sütte büyük zam kapıda

Sütte büyük zam kapıda
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, maliyet artışlarıyla beraber pastörize sütün fiyatının 21 TL'ye kadar yükseleceğini açıkladı.

1 litre pastörize sütün fiyatı 21 TL'yi görebilir

Artan maliyetler, yem fiyatlarının 250 lira ile 360 lira değişen oranlarda yükselmesi, süt üreticilerinin hayvanlarına yem vermemesine ve birer birer sektörden çekilmelerine neden oluyor. CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, vatandaşların temel gıda maddelerinden olan ekmek ve kırmızı etteki maliyet artışlarını hesaplamış ve önümüzdeki günlerde ulaşılacak fiyatları kamuoyuna açıklamıştı. Başevirgen bu kez de süt maliyetini hesaplayarak, önümüzdeki süreçte sütün yükseleceği fiyatı kamuoyuna duyurdu.

“BÜYÜK ARTIŞ YAŞANACAK”

Önümüzdeki süreçte hayvan yeminin ana ham maddeleri olan arpa, buğday ve mısırın 5 liranın üzerinde fiyatlanacağı ve bu maliyet artışlarının bile tek başına konsantre yem fiyatını 6 liraya çıkaracağının tahmin edildiğini belirten Başevirgen, buna bağlı olarak özellikle pastörize süt fiyatında büyük bir artışın yaşanacağını vurguladı.

“LİTRESİ 21 LİRA CİVARINDA OLACAKTIR”

Başevirgen, “İktidar verdiği sözü tutar ve yem-süt paritesini 1,10''a çıkarırsa önümüzdeki dönemde çiğ süt alım fiyatının asgari 6,60 lira olması kaçınılmazdır” diyerek, “Bu artışların 1 litre pastörize karton ambalajlı süt fiyatına yansıması da 21 lira civarında olacaktır. Pastörize sütün litresini 21 liraya tüketebiliriz” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR YİNE ÜRETİCİLERİMİZİ MAĞDUR ETTİ”

Süt maliyetlerindeki artışın korkuttuğunu, yetiştiriciden litresi 4,70 liradan alınan çiğ sütün işlenerek ambalajlı pastörize süt halini aldığında tüketiciye 15 liraya satıldığı belirten Başevirgen, “Geçen yıl bu fiyat 8 lira civarındaydı. Yani 1 litre ambalajlı pastörize süt, geçen yıla göre yüzde 87 oranında zamlandı. Fakat 2,80 lira olan yetiştiricilerimizin çiğ süt satış fiyatı yüzde 68 artarak 4,70 liraya çıkabildi. Yani sanayiciye gücü yetmeyen iktidar yine üreticilerimizi mağdur etti” dedi.

“SÜT ÜRETİCİLERİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA”

Süt sığırcılığında konsantre yem ile süt fiyatı arasında dünyaca kabul gören bir oran olduğunu ve bu paritenin 1,3 civarında olmasının rantabl olarak kabul edildiğini ifade edin Başevirgen, “Ülkemizdeki parite geçmişte 1,15''ler civarındayken bugün itibariyle 1 seviyesine düştü. Yani sütün litresi de yemin kilosu da 4,7 lira oldu. Maalesef ülke hayvancılığı ve süt üreticileri kaderine terkedilmiş durumda” diye konuştu.

“YETİŞTİRİCİLERİN KARINDA YÜZDE 32’LİK BİR AZALMA MEYDANA GELDİ”

Çiğ süt alım fiyatlarının bir an önce artırılmazsa daha fazla ineğin kesime gideceğini ve birçok üreticinin sektörden çekilmek zorunda kalacağına dikkat çeken Başevirgen, “Yetiştiricilerimiz 2020 Ocak’ta 2,80 lira sattığı sütten 15 kuruş kazanıyorken, bu yıl 4,70 liraya sattığı sütten 11 kuruş kazanıyor. Yani yetiştiricinin kârında yüzde 32''lik bir azalma meydana geldi” ifadelerine yer verdi.

“TURİZM SEZONUNDA OLUŞACAK TALEP, FİYATI ARTIRIR"

Başevirgen, tüm bunların Türkiye’de süt üretimini de düşüreceğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl endişemiz iktidarın üreticilere yeterli desteği vermemesi durumunda hayvan sayısında, dolayısıyla üretimde oluşacak azalmalardır. Böyle bir durumda nispeten iyimser bakarak yaptığımız bu hesaplamaların çok daha ötesinde fiyatlarla karşılaşabiliriz. Turizm sezonunda oluşabilecek talep artışı da fiyatları yukarıya doğru tetikleyebilir. Öte yandan dövizde oluşan artışlar nedeniyle ithal süt tozu ile de piyasaları regüle edemeyebiliriz. Geriye kalan tek çözüm tarımsal desteklerin artırılması özellikle de litre başına 20 kuruş olan süt prim desteklerinin zaman kaybetmeden daha yukarı çekilmesi olacaktır.”

İlgili Haberler