Suudi Arabistan'da 110 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan'da 110 milyar dolarlık anlaşma
ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk uluslararası turu Suudi Arabistan ziyaretiyle başladı.

Suudi Arabistan’da kral ve yetkililerin karşıladığı Trump, First Lady ve kafilesi bugün 110 milyar dolarlık askeri silah anlaşması imzaladı. Trump ve Suudi Kralı Salman, Suudi Kraliyet Mahkemesinde ülkelerinin askeri ve ekonomik ortaklığı güçlendiren bir dizi anlaşma imzaladı.

Anlaşma kapsamında önümüzdeki 10 yıl içinde 350 milyar dolarlık başka bir satış anlaşmasını da içeriyor. İki ülke, ABD savunma sanayinde, on binlerce yeni iş alanı yaratmayı amaçlayan bir savunma işbirliği anlaşması ve özel sektör sözleşmelerini de imzaladıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan’da madalya alarak karşılanan Trump’ın ilk gezisini Riyad’a yapması iki ülke arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek amacını taşıdığını gözler önüne seriyor.

ABD’nin eski başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan’ı eleştirmiş ve “güvenilmez bir ülke” açıklamasını yapmıştı. Trump’ın bu ziyareti sonrasında Suudi yetkililer, “Bölgedeki düzene reset attık” yorumlarını yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girdiklerinin altını çizdi.

First Lady Melania ve kızları Ivanka Trump’ın başörtüsü takmaması dikkat çekti.

İlgili Haberler