Suudi Arabistan’da Türk TIR’larının bekleyişi sürüyor

Suudi Arabistan’da Türk TIR’larının bekleyişi sürüyor
Suudi Arabistan, Türkiye’den ihraç malları taşıyan TIR’ları bir haftadır Duba Limanı’nda bekletirken, Cidde Limanı’nda ise 300 konteynerin bekleyişi sürüyor. Sektör temsilcileri Suudi Arabistan’ın bu tavrının siyasi olduğuna dikkat çekti.

Suudi Arabistan Türkiye’den ihraç malları taşıyan TIR’ları bir haftadır beletiyor. Kamuoyuna ilk kez Yeniçağ’ın aktardığı olayla ilgili Suudi Arabistan’ın tavrı devam ederken sektör temsilcileri ise olayın siyasi olduğunu belirterek çözümün de siyasi olduğunu söylüyorlar. 80 Türk TIR’ının Suudi Arabistan’ın Duba Limanı’ndaki bekleyişi sürerken, Cidde Limanı’nda ise 300 konteyner bulunuyor.

Bloomberg HT’de İş Dünyası programına katılan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener bunun tamamen siyasi bir durum olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Demokrasiyle tam tanışmamış ülkelerle aranızda en ufak bir gerilim olduğunda konu ülkenin bütün birimleri durumdan bir vazife çıkartıp size karşı bir tavır sergilemeye başlıyorlar. Durum ancak sayın Cumhurbaşkanımızın müdahil olmasıyla olacak ama şu anda siyasi ilişkiler de çok iyi değil. Demokratik ülkelerle zaman zaman sorun yaşasak da sorun olmuyor ama Suudi Arabistan gibi ülkelerle sorun yaşadığında tüm alt birimler de tavır almaya başlıyor.”

Ortadoğu’da Irak ve Suriye gibi ihracat yollarının kapanmasının ardından Türkiye’nin Suudi Arabistan üzerinden daha fazla ihracat yaptığına işaret eden Şener mevcut durumla ilgili şu bilgileri verdi:

“Suudi Arabistan’la ticaretimiz Ortadoğu’daki Irak ve Suriye gibi güzergahlar kapandıktan sonra TIR’lara yüklenen malların gemiyle Duba Limanı’na gitmesi şeklinde yapılıyordu. Salı günü de son gemi gitti ve yolcularıyla 80 TIR gemiden indirildi. Suudi Arabistan bu TIR’ların ülkeye girişine izin vermedi. Hatta liman sahasında bu TIR’ları Türkiye’ye dönüş istikametine çevirip ‘bir sonraki gemiyle geri gidecektir’ dedi ve şu anda bu TIR’lar orada bekliyor. Aynı zamanda Cidde Limanı’nda da Türkiye’den giden ihraç mallarını taşıyan 300 konteyner beklemede. Bu tip beklemelerde Türkiye tek kaybeden değil. Suudi Arabistan’daki ithalatçılar da zarar görüyor. Bedelini ödedikleri malları ülkeye sokamıyorlar.”

‘ÇÖZÜM DE ŞU ANDA SİYASİ MALESEF…’

“Şu anda bizim durum tamamen siyasi” diyen Şener şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye’de büyükelçilikte yaşanan malum olaydan (Kaşıkçı cinayeti) sonra uluslarararası kurumların ve Türkiye’nin haklı yaklaşımları Suudi Arabistan cephesinde bu tip engellemeleri gündeme getirdi. Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ithalat-ihracat yaptığımız Suudi Arabistan’dan bahsediyoruz. Çözüm de şu anda siyasi malesef.