Taç atışı ve getirdiği!..

Sene 1987; Seul Olimpiyatları sırasında FIFA bir kural değişikliği yapıyor...
Aynen şöyle: Bir taç atışı yanlış yerden yapılır ise taç atışı rakip oyuncular tarafından yapılacaktır. Ancak bu kural ülkemizde nedense uygulanmamaktadır. Çünkü tacı isteyen istediği yerden atmaktadır. Hakem ve yardımcıları bu konu ile hiç uğraşmaz. Orta sahada bir metre önden atılan serbest vuruşta top oynandıktan sonra geri getirip o bir metreyi arayan hakemler, taç atışında 15 metre önden yapılıp, emek hırsızlığı yapanlara çanak tutmaktadırlar. Ayrıca ülkemizde taç değil, sanki taş atılıyor. Kural diyor ki; top iki elden çıkmalıdır. Ancak bizde bir el destek yapılıp tek elle yapılan çok uzun taç atışlarının hiçbir hakem tarafından “faullü” kabul edildiğini göremedik. Kural, en fazla başın üzerinden topun oyun alanına atılmasını söylemesine karşın, futbolcunun başın yarım metre önünden atışına da aynı duyarsızlığı gözlemekteyiz. Ne yazik ki Kasımpaşa-Beşiktaş maçında yapılan yanlışları hakemlere öğretmek zorunda kalıyoruz.

 


Fenerbahçe-Akhisar
(Mete Kalkavan)

Penaltı ve ikinci sarı kart nedeniyle kırmızı kart doğru. Ele çarpmaları doğru değerlendirdi. Uğur’un, Emenike’ye sert müdahalesini yardımcılarıyla birlikte göremedi, penaltı olmalıydı.

 


Kasımpaşa-Beşiktaş
(Barış Şimşek)

Dakika 1, Oğuzhan omuzundan çekilerek indiriliyor, hakem “devam” demekle bu maça hazır olmadığını daha ilk dakikada gösteriyor. Orta sahada 1 metre önden atılan faulleri tekrarlatıyor, ama 15 metre önden atılan taca göz yumuyor ve bu atış Beşiktaş kalesine beraberlik golünü getiriyor. İtiraz eden Almeida da sarı kart görüyor. Donk’un enteresan “top” olayında başlangıçta 5 hakem sahada bir top olduğunu görmesine rağmen topu dışarı attırmayıp pozisyonun doğmasına sebep oldular. Oyuncu topu Almeida’nın ayağındaki topa attıktan sonra düdük çaldığı için sarı kart veriyorsa FIFA kuralları nedeniyle penaltı noktasını göstermesi gerekiyordu.

 


Gaziantep-K.Erciyes
(Özgür Yankaya)

Başarılı bir müsabaka yönetti.

 


Gençlerbirliği-Galatasaray
(Yunus Yıldırım)

Vermediği fauller ve kartlar vardı, Drogba’nın sakatlandığı pozisyonda Kulusic’e verilmeyen kart gibi...

 


Kayserispor-Eskişehirspor
(Hüseyin Göçek)

Kayserisporlu Simic’in, Necati’ye dirseği görülmedi. Onun haricinde maça tempo kazandırdılar ve güzel bir maç seyrettik.

 


Elazığspor-Antalyaspor
(Fırat Aydınus)

Penaltı kararı doğru, kırmızı kart yanlış. Antalya golünde korner atışı esnasında köşe gönderinin dışına konan top değerlendirilemedi, o da gelip gol oldu. Onun dışında iyi maç yönetti.

 


Sivasspor-Ç.Rizespor
(Cüneyt Çakır)

Verilen penaltıda Burhan’a defansın teması yok. Ama çok çabuk gelişen bir pozisyonda hakem de yanılabilir. Utaka’nın, Cumali’ye dirseği görülemedi.

 


T.Konya-Karabükspor
(Mustafa Öğretmenoğlu)

Penaltı kararı doğru, sarı kart yanlış verildi. Karabük’ün attığı üçüncü golün ofsayt olduğunu görmemek için statta olmamak lazım. Bir antrenörün istifasını getirdi, yazıktır.

 


Trabzonspor-Bursaspor
(Halis Özkahya)

Verilen sarı kartlar doğru ancak verilmeyen sarı kartlar da vardı. Bilhassa Bamba’nın sarı kart sonrasındaki hakemi itmesi mutlak kırmızı karttı.

Yazarın Diğer Yazıları