Taliban'ın 'örnek' Müslümanlığı!

Taliban'ın 'örnek' Müslümanlığı!

ABD''de 2001''de İkiz Kuleler saldırısından sonra ABD ve NATO askeri Afganistan''a girdi. Türk askeri de vardı. Ancak çatışma dışındaydı. 2015''te bir saldırıda bir askerimiz şehit olmuştu. 16 Mart 2012''de Kâbil yakınlarında bir helikopterin düşmesiyle 12 askerimizi yitirmiştik.

Taliban''ın 70 bin, Afganistan Hükûmeti''nin 250 bin kişilik ordusu olduğu söyleniyor. Afgan ordusu elinde her türlü silah var. Nasıl oluyor da Taliban Afganistan''ın tamamına hâkim oluyor?

ABD ile perde arkası pazarlık yapmasa bu kadar ilerleyemezdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, "Buyurun Kâbil''e girin, ben gidiyorum." dedi. Başından beri Taliban''la iş birliği içinde olduğu açık. ABD, Taliban''la el sıkışıyorsa, o da el sıkışacaktı. Avenesiyle Tacikistan''a kaçmış. O güçlü görülen Raşit Dostum da savaşamadı. Bu hâlde nasıl savaşacaktı? Önce Mezar-ı Şerif''e, sonra Tirmiz üzerinden Özbekistan''a geçti.

Afganistan asla durulmaz. Taliban, Peştuncu. İslâmcılığı kendinden menkul. Onların İslâmcılığını görenler, İslâm''dan kaçarlar!

Burada emirnamelerini verdim. Allah korusun! "Kadınlarınızın 15 yaşından büyüklerini ve dulları bize vereceksiniz, medreselerde okutacağız, mücahitlerimizle evlendireceğiz!" diyorlar.

"Medrese"nin Taliban dünyasında ayrı bir yeri var. Taliban, Arapça+Farsça bir kelime. "-ân" Farsçada canlılar için çokluk ekidir. Tâlib(p). Arapça ism-i fail... "Talep eden, isteyen" demek. Türkçede kullandığımız "talebe" (öğrenci) de "tâlib"den gelir.

Molla Ömer ismi sık geçer. "Taliban ordusu"nun kurucusu. İlkin 50 medrese öğrencisini yanına alarak önce Ruslara karşı savaştı. Sonra Tacik asıllı Şah Mesud Kâbil''de direnemeyip geri çekilince, başşehre girdi ve Afganistan''ın hâkimi oldu. Yıl 1996. El-Kaide ABD''de İkiz Kuleler''e saldırınca yıkıldı. Dağlara çıktılar.  

Türkiye''de medreseye hasret çekenlere ders olsun. Elbette Taliban''ın anladığı Müslümanlığı hiçbir surette bizim medreseciler anlamayacaktır ama acaba asıl Müslümanlık onların anladığı mı, diye düşünmeden de edemeyeceklerdir. R. T. Erdoğan, başından beri Taliban''ın Afganistan''a hâkim olacağını biliyordu. "Taliban''ın inancıyla alâkalı ters yönümüz yok." demişti. Güya anlaşacak.

Taliban''ın Afganistan''a hâkimken yaptıklarını sıralayacağım, dehşete düşmeden okuyabilecek misiniz:

Kadınların çalışması, kız çocuklarının okula gitmesi ve eğitim alması tamamen yasaklandı. Kadınlara peçe taktırdılar, erkeklere ise takke giydirdiler, sakal bıraktırdılar. Sakalını kesenler hapse atıldı. Yüzü görünen kadınlar kırbaçlandı. Toplu taşıma araçlarındaki aynalar bile kadınlar bakmasın diye yasaklandı!

Erkeklere, evine en yakın camide beş vakit namaz kılma mecburiyeti getirildi. Mazeretsiz camiye gitmeyenlere ağır müeyyideler uygulandı. Namaz surelerini bilmeyenler kırbaçlandı.

Fotoğraf, müzik yasaklandı. Bütün okullar medreseye dönüştürüldü. Ders kitaplarındaki fotoğraflar silindi. Medreselerde üçüncü sınıftan itibaren bütün öğrencilere en az üç metre olmak üzere sarık sarma mecburiyeti getirildi.

Ele geçirilen tüm bilgisayarlar TV kabul edilerek kırıldı.

Şu veya bu sebepten insanların eli kesildi. İdam ve el kesme gösterileri halka seyrettirildi. Kesilen eller, şehrin merkezinde sergilendi. (Bir Arap ülkesindeydim. Cuma namazından sonra idam cezası alanların kellesi uçuruluyordu. Birinde bir arkadaşla gittik ama yetişemedik. Kelleler uçurulmuş, ortalık toplanmıştı. Aklınız almıyor, değil mi?)

Allah''ım! Müslümanlar bu hâllere mi düşecekti?!

Yazarın Diğer Yazıları