"Tam manasıyla çelişki oluşturmaktadır"

"Tam manasıyla çelişki oluşturmaktadır"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Ankara'da gerçekleşen 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ne ilişkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kendi kararlarımızı uygularız" açıklamalarını hatırlatarak "Tam manasıyla çelişki oluşturmaktadır" dedi.

CHP'li Çeviköz, genel merkezde düzenlediği basın toplatısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ni değerlendirdi. Çeviköz, zirveden olumlu bazı ilerlemelerinin sağlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Bizce Ankara'da yapılan toplantının ve sonuç itibarıyla ortaya çıkan kararların en önemli kısmı, Anayasa Komisyonuyla ilgili sorunların aşılmış olması ve komisyonun oluşturulmasına karar verilmesidir. Anayasa komisyonu; Suriye yönetiminin belirleyeceği 50 kişi, muhalefetin belirleyeceği 50 kişi ve Birleşmiş Millet Suriye Özel Temsilcisi Başkanlığındaki bir heyetin belirleyeceği sivil toplum kuruluşlarını temsil eden 50 kişi, yani toplam 150 kişiden oluşuyor. Bu 150 kişilik isim listesinin üzerinde artık herhangi bir görüş farklılığı olmadan belirlenmiş olmasını önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Bundan sonraki aşama artık Cenevre Süreci'nin hız kazanacağı şeklinde görülüyor. Çünkü Anayasa Komisyonunun oluşması, Cenevre'de anayasa görüşmelerine başlamak ve anayasa hazırlığına başlamak için önemli bir aşamaydı, bu aşama yerine getirildi. Bu bakımdan Ankara toplantısının önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz."

'ÇELİŞKİ OLUŞTURMAKTADIR'

Çeviköz, Fırat'ın doğusuyla ilgili olarak gerek İran gerekse Rusya tarafından, 'meşru temellere dayalı olmayan unsurların bölgeden gitmesi' şeklinde açıklamalar olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bunlar dile getirildiği zaman hepimizin anladığı Türkiye ile ABD tarafından bölgede kurulması planlanan Güvenli Bölge ile ilgili bazı edişeler olduğu yönünde. Bu endişeler İran ve Rusya tarafında var. Bir yandan böyle bir bildiriye imza atılırken, bir yandan 'Amerika ile ortak harekatımız sonuca ulaşmazsa şu vadeden itibaren biz kendi bildiğimizi yapar ve kendi kararlarımızı uygularız' şeklindeki ifade tam manasıyla çelişki oluşturmaktadır."